Autor: Kaubandus.ee • 9. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nitrofert: elektrihinna tõus võtab 39 miljonit krooni rohkem

Nitroferti juhatuse liige Aleksei Nikolajev ütles aripaev.ee-le, et uue aasta hinnatõusud kasvatavad kulusid 10 miljonite võrra ning tootmiskulude hüppeline tõus muudab küsitavaks tehase edasise eksisteerimise.

„Hinnatõusu tõttu tuleb meil alanud aastal maksta sama koguse elektrienergia eest võrreldes 2007. aastaga 39 miljoni krooni võrra rohkem,“ ütles Nikolajev.

„Elektrienergia osakaal moodustab omahinnast 17,5%. Siinjuures on oluline, et 1. märtsist tõusevad järsult – 38% võrra – Põhivõrgu võrgutasud. Põhivõrk viitab uue metoodika rakendamisele,“ selgitas ettevõtte juht.

Nikolajev rääkis, et lisaks kõigele tuleb, energiahindade tõusust põhjustatuna maksta võrreldes möödunud aastaga kümneid miljoneid kroone teenuste ja materjalide tarnijatele.

„Tootmiskulude hüppeline tõus muudab küsitavaks tehase edasise eksisteerimise, sest ca 90% toodangust müüme me ekspordina. Maailmaturul on paljude ettevõtete analoogne toodang ning seal pole meil väljavaateid müügihindade dikteerimiseks,“ ütles Nikolajev.

"Pöördusime 18. detsembril 2007. a kirjalikult majandus- ja kommunikatsiooniministri ning rahandusministri poole palvega pidurdada nii suurt elektrienergia hinna tõusu Nitroferti kui suurtarbija jaoks (tarbime ca 5% Eestis realiseeritavast elektrienergiast) ning maksu- ja tolliameti poole aktsiisivabastuse taotlusega," rääkis Nikolajev. Ministrid ning maksu- ja tolliamet pole veel Nitrofertile vastanud ning ettevõte on äraootaval seisukohal. Nitrofert kui suurtarbija on sõlminud Eesti Energiaga elektrivarustuse lepingu, kuid soodustusi ettevõttele rakendatud ei ole.

"Teistes ELi riikides ja Venemaal pole sellistel suurettevõtetel üldse aktsiisimaksu ning samuti kehtivad neile riigipoolsed soodustused," ütles Aleksei Nikolajev.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757