Juust Tallinnas kallim kui Helsingis

Läinud aasta teisel poolel kallinesid
toidukaubad kauplustes kõigis vaatluse all olnud Euroopa pealinnades. Samas on
näha, et uutes liikmesriikides, kus üldine hinnatase on vanadest
liikmesriikidest madalam, tõusid põhiliste toidukaupade jaehinnad rohkem kui
Berliinis, Amsterdamis, Helsingis ja Stockholmis.

Uutest liikmesriikidest oli erandiks vaid Praha, kus hinnatõus detsembris jäi võrreldes aastataguse ajaga alla 10%, teistes Kesk- ja Ida-Euroopa riikide pealinnades kallinesid põhilised toidukaubad aastaga 15–30%, kirjutas Postimees.

Enim kallinesid tabelis toodud toidukaubad Baltimaade supermarketites – Riias keskmiselt +30%, Vilniuses ja Tallinnas +21%. Võrdluseks: Stockholmis oli samade toidukaupade hinnatõus keskmiselt 5%, Helsingis ja Amsterdamis 6%, Berliinis 10%.

Vahe uute ja vanade liikmesriikide toidukaupade hindades vähenes 2007. aastal märgatavalt, näiteks Tallinna elurajoonides asuvates supermarketites olid põhilised toidukaubad 15–20% odavamad kui Helsingis ja Stockholmis, aasta tagasi oli hinnavahe keskmiselt 25%. Riias olid detsembris toidukaubad keskmiselt 3–4% kallimad kui Tallinnas, Vilniuses enam-vähem samas hinnas.

2007. aasta detsembri alguses oli 14 toodet (piim, või, juust, topsijogurt, veisefilee, kanamunad, nisujahu, kodumaine värske kurk, apelsinimahl, piimaðokolaad, rapsiõli, Liptoni tee, valgehallitusjuust Brie President, Kellogsi maisihelbed) vaadeldud 44 tootest Tallinnas kallimad kui Helsingis. Liiter 3,5% piima maksab Tallinnas 12,67 krooni, Helsingis 11,79, 220 grammi võid siin 19,53 krooni, seal pool lahte vaid 16,46, juustukilo on kümme krooni kallim, makstes Tallinnas 118 krooni.

Näiteks Eesti juustu ei ole Soome turistidel enam Tallinnast mõtet osta, sest see on siin juba kallim kui teisel poolt lahte, ja Kalevi ðokolaad Tallinnas on juba aastaid veidi kallim kui Fazeri tahvlid Helsingis.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara