Autor: Kaubandus.ee • 15. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uute kaupade ihalus kukutab kasutatud kaupade müüki

Eestlaste ostueelistuste muutuse tõttu kasutatud kaupade müük väheneb, osa väikefirmadest on isegi oma uksed sulgenud. Linnades saadab aga edu peamiselt suuri müüjaid.

Kui kaubandusettevõtted on nautinud viimasel paaril aastal suurt edu, kasvatades käivet ja kasumit, vähenes samas kasutatud kaupade müük 2007. aasta novembris võrreldes varasema aasta sama ajaga koguni ligi kolmandiku, kirjutas Postimees.ee.

Majandusministeeriumi hinnangul võib mulluse müügi vähenemise põhjuseks pidada suundumust, et rikkamaks saanud eestlane saab lubada enamat.

«Inimesed ostavad rohkem uusi kaupu,» selgitas majandusministeeriumi majandusanalüüsi talituse peaspetsialist Viive Metsis lihtsat tõde.

Asjaosaliste sõnul ei puuduta kehv müük siiski suuri ja edukaid kasutatud kaupade müüjaid, vaid eelkõige väikseid tegijaid, kes ei suuda karmis turumajanduses ellu jääda.

Nii tunnistas Humana Estonia ja Humana Sorteerimiskeskuse infojuht Mari-Helene Kaber, et nende näitajad liiguvad üldisele statistikale hoopis vastupidises suunas ja Humana jaekäive kasvas võrreldes 2006. aastaga koguni 22 protsenti.

«Vähenenud on just väiksemate ettevõtete võimalused, kuna kasutatud kaupade import tervikuna on vähenenud,» selgitas Kaber turul toimuvat.

Tema sõnul võib kasutatud kaupade turul paralleeli tõmmata toidupoodidega, kus paremini suudavad end ära majandada just suuremad kaupluseketid, samas kui väikesed keldripoed on linnapildist peaaegu kadunud.

Humanal on aga Kaberi sõnul erinevalt väikestest tegijatest Eestis 13 poodi ja sorteerimiskeskus, mis võimaldab poode varustada parima kaubaga, suunates samas suure osa kandmiskõlbmatuid rõivaid ümbertöötamisele. Suurtootjana on võimalik hinna- ja palgatõusud valutult üle elada.

Haapsalus asuva Võnnu kasutatud riiete kaubamaja omanik Anne Kauder tunnistas, et ka neil kui suhteliselt suurel tegijal läheb hästi. Samas teab ta Haapsalus mitmeid väikseid firmasid, mis on uksed kinni pannud.

Kauderi sõnul ei ole suutnud püsima jääda need, kel oli äritegemiseks vaid 10–15-ruutmeetrine pind.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757