Ott Pärna: Eestil on piisavalt potentsiaali, et rikaste riikide hulka jõuda

Eesti arengufondi juhatuse esimees Ott
Pärna ütles aripaev.ee-le, et Eesti jõuab kindlasti rikaste riikide hulka, kuna
oleme piisavalt väike, et kiiresti muutuda.

„Muidugi jõuab Eesti rikaste riikide hulka,“ ütles Pärna. „Eestil on potentsiaali piisavalt. Oleme piisavalt väike, et muutuda kiiresti,“ sõnas ta.
„Oluline on koostöö era- ja avaliku sektori ning arvamusliidrite vahel. Küsimus on mobiliseerimises,“ rääkis Pärna.

Eesti arengufondi poolt tellitud analüüsraporti „Eesti majanduse konkurentsivõime hetkeseis ja tulevikuväljavaated” pressikonverentsil ütles Pärna, et uuringud on koostatud selleks, et diskussioone algatada.

Seekord räägiti foorumil Eesti majanduse jätkusuutlikust poolest. „Me ei muretse, mis toimub kuue kuu pärast, vaid 15-20 aasta pärast, et jõuda Euroopa edukate riikide hulka,“ märkis Pärna.

„Kui võrrelda, kuidas on läinud saatusekaaslastega, siis vähesed Ida-Euroopa riigid on kahe faasi, progressi ja regressi vahel. Vähesed on edenevad riigid,“ rääkis Pärna.

Eesti on Tšehhi, Ungari ja Maltaga samal tasemel. „Teised ELi laienenud riigid on ühe „kasti“ võrra maas,“ ütles Pärna. „Et jõuda tippu, tuleb teha olulisi muutusi, meil töötab liiga palju inimesi madala tootlikkusega sektoris, mis kaugele ei vii,“ selgitas ta.

Samuti ei lisa me piisavalt väärtust kaupadele (sh elektroonikatoodetele), mille komponente Eesti ühelt poolt impordib, allhankena komplekteerib ja seejärel maailma edasi saadab. "Maailma mõttes tipus olev riik vajab vähemalt 10-15% suurust hõivet kõrge lisandväärtusega maailmaturule orienteeritud valdkondades,” ütles Pärna. Pärna võrdles, et töötava tööstuse töötaja tootlikkuse erinevus Taaniga on kuus korda. Näiteks Jaapanis töötab 90% inimestest valdkondades, mis on madala tootlikkusega.

Pärna pakkus ühe variandina tippu jõudmiseks, et me töötame, toodame ja müüme mujal, kuid juhtimine käib Eestis. „Oluline on haridus, kust tulevad globaalsed mõtted. Tuleks tegeleda rahvusvaheliste õppeprogrammidega või tuua sisse küpseid inimesi – mitte sini- vaid valgekraesid,“ rääkis ta.

„Meil on hea positsioon, et edasi minna, peame ühiskonda mobiliseerima,“ ütles Pärna.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara