Autor: Kaubandus.ee • 20. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Konkurentsiamet: sektoriti erinevaid reegleid meie kehtestada ei saa

Konkurentsiameti teise analüüsiosakonna juhataja Maire Loor tunnistas, et olukord Eesti jaekaubandusturul ei ole kiita, kuid möönis, et sektoriti erinevaid reegleid kehtestada ka ei saa.

Euroopa Parlamendi president Hans-Gert Pöttering kutsus esmaspäeval, 18. veebruaril, konkurentsi peadirektoraati üles uurima ELi selvehallide sektori koondumise mõju turule.

„Arvan küll, et seda (jaekaubandusturgu – toim.) tuleb uurida. On olnud üksikuid telefoni teel saadud kaebusi, et üks meie suuremaid kette ikkagi surub oma tingimusi peale tootjatele ja maaletoojatele, kuid ametlikke kaebusi esitatud ei ole,“ märkis Loor.

Konkurentsiameti esindaja sõnul esialgu midagi ette ei võetud.

„Meil on konkurentsiseaduse alusel kaks põhilist küsimuste gruppi: keelatud lepingutega seotud küsimused ja turgu valitseva seisundi kuritarvitamine. Nende kettide osakaalud ei ole ühelgi nii suured, et nad oleks turgu valitsevas seisundis,“ selgitas ta.

Turgu valitsev seisund on konkurentsiseaduse tähenduses olukord, kus ettevõtte turuosa on 40% või enam ja kus ettevõte peaks suutma käituda sõltumatult nii oma turustajatest, varustajatest, klientidest kui ka teistest turuosalistest.

„See ei ole nii üheselt ja selgelt paigas, et me saaks kohe täpselt öelda, kes on turgu valitsev. Sellega tuleb alati analüüsi pool kaasa. Tuleb analüüsida kõiki tingimusi, aga seda eeldust, et turuosa oleks 40% või rohkem, ei ole ühelgi ketil praegu täidetud,“ rääkis Loor.

Tema sõnul ei ole hästi võimalik ka öelda, kes võiksid selle olukorrani jõuda, kuna turg on väga muutuv. „Teatavasti kogub praegu Maxima väga kiiresti turuosa juurde. Eks Rimi kett on küllalt suur ja ka ETK koos erinevate kettidega,“ nimetas Loor.

Kuna probleem on siiski olemas, tervitab Loor igati Euroopa Komisjoni uurimist.

OG Elektra juhi Oleg Grossi eilset ettepanekut piirata kaubanduskettide turuosa kommenteerides ütles Loor, et konkurentsiamet sektoriti eraldi reegleid kehtestada ei saa. „See tähendaks valdkondade või sektorite eraldi regulatsioone. Konkurentsiseaduses on määratletud, et kõikidele sektoritele kehtivad ühesugused reeglid. Siin erandi tegemine on väga keeruline. On väga hea, et komisjon seda uurima hakkab, sest eraldi meie reegleid muuta ei saa, aga Euroopa Komisjon võib-olla tõesti saab midagi muuta,“ lisas ta.

Praegust jaekaubanduse olukorda Loor siiski kriitiliseks ei pea, öeldes, et kui probleem oleks suurem, oleks amet saanud ka rohkem signaale.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757