“Kommikuningas” vahetas omaniku

Soome kontsern Fazer Group müüs kommide
müügile spetsialiseerunud jaemüügiketi CandyKing (“kommikuningas”).

Eestlased tunnevad CandyKing maiustusi eelkõige Rimi ja Prisma kaubanduskeskustes paiknevate valikkommide lettide järgi. Uuel omanikul – Rootsi investeerimisholdingul Accent Equity Partners on suuri lootusi seoses Baltikumi turuga, kirjutas venekeelne nädalaleht Den za Dnjom.

Seni oli CandyKing üks sõltumatumaid ja edukamaid Fazer Groupi divisjone: 2007. aastal moodustas firma käive 150 mln eurot, divisjon andis tööd 800 inimesele. Kokkuvõttes saadi hea positsioon Suurbritannias, Rootsis, Soomes ja Norras ning juhtkond soovis vallutada Baltikumi turgu, kuid selleks tõenäoliselt ei jätkunud Fazeril jõudu ega aega. “Tänu sellele tehingule saab meie endine divisjon areneda edukalt maades, kus Fazer ei tööta,” arvab Fazer Group’i president Karsten Slotte.

CandyKingi potentsiaali oskas hinnata rootsi holding Accent Equity Partners (AEP), mille valduses on juba sellised kompaniid nagu Scandic Hotels ja J¸tul. “Viimased 20 aastat arendas CandyKing edukalt Pick Mix (e.k “vali ja sega” – DzD toimetus) kontseptsiooni. Ka tulevikus plaanime arendada seda kontseptsiooni, kasutades seda CandyKing ketiga veel mittehõlmatud turgudel,” räägib AEP arendusjuht Jan Ohlsson.

2007. aastal kasvasid keti finantsinäitajad 25 protsendi võrra, kuid ka sellest on Rootsi investoritele vähe. Ohlssoni sõnul loodab AEP ka laienemisele teiste kompaniide ostmise arvelt.

Rootslaste õnneks ei ole neil Eestis Pick Mix valdkonnas konkurente. Küsimusele, kuidas ettevõttel Eestis läheb, vastab AEP investeerimismänedþer Jan Smuelson üldiselt: “Hästi!”. Iga riigi käivet ning kogu CandyKingi maksumust hoitakse ettevõttes saladuses.

CandyKing asutati 1984. aastal Rootsis, 1997. aastal sai kompanii soome kontserni Fazer Group osaks. Alates 1998. aastast toodetakse CandyKing maiustusi Suurbritannias tehases Just Sweets. Nüüd kuulub CandyKing jaemüügikett rootsi investeerimisholdingule Accent Equity Partners.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara