Autor: Kaubandus.ee • 26. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsikommentaar: investorid järgisid Hansapanga soovitusi

Investorid järgisid täna ilmselt Hansapanga soovitust osta Tallinna Kaubamaja aktsiaid, tänu millele kerkis selle hind 3,77 protsendi võrra 120,48 kroonini.

Nii kõrge oli kaubanduskontserni aktsia hind viimati selle aasta jaanuari alguses. Tundub, et aktiivsemateks huvilisteks olid just jõukamad väikeaktsionärid – 54 tehingu käigus vahetas omanikku veidi alla 35 tuhande väärtpaberi, mis teeb keskmiseks tehingu suuruseks 646 aktsiat väärtusega üle 70 000 krooni.

Tuleb tunnistada, et Kaubamaja tulemused olid tõesti suurepärased. Neljandas kvartalis suutis Kaubamaja kasvatada käivet kolmandiku võrra ja jaemüügi käivet 31 protsendi võrra 1,7 miljardi kroonini. Statistikaameti andmete kohaselt kasvas möödunud aasta kolme viimase kuu jaemüüjate käive vahemikus 13-17 protsenti, mis tähendab seda, et Kaubamaja käive kasvas kogu turust kaks korda kiiremini.

Tunduvalt kehvem on aga olukord teisel kaubandusettevõttel, tekstiili- ja moekaupade jaemüüjal Baltika, kes avaldas eelmise kvartali ning 2007. aasta majandustulemused täna. Baltika tulemused valmistasid pettumust nii analüütikutele kui ka investoritele. Tõsi, kehv tulemus ei olnud eriliseks üllatuseks, sest seda võis oodata juba varem avaldatud jaemüüginumbrite põhjal. Seetõttu pendeldaski Baltika aktsia hind kord väikeses plussis, kord jälle miinuses ning päeva lõpuks jäi see eilse sulgemishinna tasemele 46,16 kroonile.

Hansabank Markets, teatas, et kaalub Baltika aktsiatele antud ostusoovituse muutust, mis on ka mõistetav. On ju käibe kasv viimastel kuudel kahanenud või muutunud olematuks kõikidel turgudel. Eriti drastiliselt on see langenud välisturgudel eesotsas Venemaaga, millele Baltika on viimastel aastatel panustanud.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757