Autor: Kaubandus.ee • 3. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaanuaris aeglustus jaekaubanduse kasvutempo 1 protsendini

Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük suurenes 2008. aasta jaanuaris eelmise aasta jaanuariga võrreldes püsivhindades 1%, 2007. aasta lõpus oluliselt aeglustunud jaemüügi kasvutempo aeglustus 2008. aasta jaanuaris veelgi.

Jaanuaris oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 4,2 miljardit krooni, mis on 404 miljonit krooni enam kui 2007. aasta jaanuaris, teatas statistikaamet. 2007. aasta alguses 20% piires püsinud jaemüügi kasv aeglustus aasta lõpus oluliselt. 2007. aasta detsembris oli aastane jaemüügi kasv 4%, tänavu jaanuaris aeglustus see 1%-ni.

Toidukaupade kauplustes suurenes jaemüük eelmise aasta jaanuariga võrreldes 1%, kasv oli 2 protsendipunkti väiksem kui detsembris. Väiksemat kasvu põhjustas toidukaupade kiire hinnatõus. Suure osatähtsuse tõttu andsid toidukaupade kauplused ligi 65% kogu jaekaubandusettevõtete müügi juurdekasvust. Võrreldes eelmise aasta jaanuariga suurenes jaemüük tööstuskaupade spetsialiseerimata kauplustes 10% ning apteegikaupade ja kosmeetikakaupade kauplustes 9%. Tööstuskaupade spetsialiseerimata kaupluste müügi kasvu põhjustas talvekaupade soodusmüük. Suurema käibega tegevusaladel oli langus majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjali kauplustes, kus müük vähenes eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 5%.

Võrreldes eelmise kuuga vähenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades 24%. See on tavapärane langus, mis järgneb detsembris toimunud jõulude ja aastavahetuse suurmüükidele. Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli jaanuaris ligi 5 miljardit krooni, millest kaupade jaemüük andis 85%. Eelmise aasta jaanuariga võrreldes suurenes müügitulu jooksevhindades 11%, kuid eelmise kuuga võrreldes vähenes see 22%.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757