Autor: Kaubandus.ee • 4. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laatre: kui põhiväärtused on paigas, täituvad ka finantseesmärgid

Täna toimunud finantsjuhtimise konverentsil "Finantsjuhi 101 nägu" ütles Ruth Laatre, et tema jaoks on ettevõtte põhiväärtused finantseesmärkidest primaarsemad.

Rimi Eesti Foods endine tegevjuht ja 1. märtsist Rimi kinnisvarahalduse ja laiendusprojekte juhtima asunud Ruth Laatre alustas oma tänast sõnavõttu lausega, et ka temal on mitu nägu, vihjates konverentsi nimele.

Laatre sõnul on põhiväärtused tähtsamad kui finantseesmärgid. „Põhiväärtused peaksid olema üleskutsuvalt esitatud. Inimene, kes juhtub lugema avalikkusele suunatud ettevõtte põhiväärtusi, võib olla firma potentsiaalne töötaja. Need ajad on möödas, kus saime valida ja vaagida mitme töölesoovija vahel. Nüüd peame end ise tööotsijale atraktiivseks tegema,“ sõnas Laatre.

Ta seletas, kuidas toimivad põhiväärtused koos finantseesmärkidega siis, kui ettevõte on nii kasvava kui kahaneva majanduse tingimustes.

„Kui majandustingimused on ettevõtte arenguks soodsad, on põhiväärtused primaarsed ja neid toetavad finantseesmärgid. Kui aga majandustingimused ei ole ettevõttele just kõige soodsamad, jäävad põhiväärtused tagaplaanile ning keskendutakse finantseesmärkidele,“ sõnas Laatre, lisades, et põhiväärtused mängivad olulist rolli ka erineva suurusega ettevõtetes.

„Väikeettevõtetes räägitakse finantstulemustest rohkem kui suures ettevõttes. Suures ettevõttes pannakse rohkem rõhku põhiväärtuste teavitamisele. Väikeettevõttes on põhiväärtused aga enesestmõistetavad ning erilist rõhku neile ei pöörata,“ kommenteeris Laatre väike- ja suurettevõtete erinevaid rõhuasetusi.

Ta tõi välja ka finantsjuhi erineva rolli ettevõtetes. Väikeettevõttes on juhi ja finantsjuhi suhe vahetum, seal on ta integreeritud ka ettevõtte tervikjuhtimisse. Suurettevõttes keskendub finantsjuht eelkõige aruannetele ja numbritele.

Laatre sõnul täituvad finantseesmärgid, kui põhiväärtused on paigas.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757