Autor: Kaubandus.ee • 19. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USAs saavad kinkekaartidest tüngakaardid

Kui majanduse jahenedes satuvad USAs löögi alla jaekauplejad, kaotavad kinkekaardid väärtuse, sest seaduseparagrahvi kohaselt on kinkekaardi omanik pankrotiprotsessis samasugune võlausaldaja nagu teisedki.

Saite jõuluks Sharper Image'i kinkekaardi? Tänaseks pole sel enam mingit väärtust, kirjutas Associated Press. Samamoodi on kasutuks plastitükiks muutumise ohus veel üle 75 miljoni dollari eest kasutamata kinkekaarte, kui jaemüüja esitab enda kaitseks pankrotiavalduse või lõpetab tegevuse.

"Oleks teadnud, oleks kohe ära kasutanud," rääkis avalikkussuhete juhtivtöötaja Jon Tapper, kes sai mõned nädalad tagasi ärikingitusena Sharper Image'i kinkekaarte 50 dollari eest, "muidu mulle meeldib kinkekaarte saada, aga nüüd..." Ettevõte lõpetas veebruari lõpus kinkekaartide vastu kauba andmise. Seadus ei käsitle pankrotimenetluses kinkekaarti aga samaväärsena sularahaga, vaid laenuna ettevõttele.

Aastalõpu pühadehooajal soetasid ameeriklased kingituseks jaemüüjate kinkekaarte 26,3 miljardi dollari eest. "Näete tarbijate seas kõvasti vihastamist. Sisuliselt te varastate raha nende taskust ja nad ei anna seda kunagi andeks," ütles jaemüüja-kliendi suhete uurija C. Britt Beemer. Tower Groupi analüütiku Brian Riley hinnangul saavad tarbijad poodide ja söögikohtade äri lõppemisest 2008. aastal sel moel 75 mln dollarit kahju. See hinnang jätab hõlmamata kohalikud väikeärid, mis on majanduse jahenemisel kõige haavatavamad.

Sharper Image'i konkurent Merrimack tunneb olukorrast vaid headmeelt. Ta teatas eelmisel nädalal, et võtab vastu konkurendi kinkekaarte ja annab sel puhul igalt ostult 25% alla. "Meie arvates on see hea viis uusi kliente saada," ütles Merrimacki esindaja.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757