Autor: Kaubandus.ee • 22. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Test: kui hästi mehed teavad toidukaupade hindu?

Kuigi mehed teevad oma sõnul sisseostud eelkõige vajaduse järgi, mitte niivõrd nende maksumust jälgides, teavad nad põhiliste toidukaupade hindu üllatavalt hästi, selgus eksperimendist.

Et teada saada, kui hästi on inimesed kursis esmavajalike kaupade hindadega, korraldas Virumaa Teataja eksperimendi. Helistati kuuele mehele - maavanem Urmas Tammele, näitleja Toivo Arnoverile, muusikule ja pedagoogile Olev Mäele, võrkpallitreener Mati Merirannale, Kunda linnapeale Allar Aronile ning Salla külaelu edendajale Hando Kuntrole - ning paluti neil ära arvata mõningate kaupade maksumuse.

Testitavate toodete hulka valiti sellised tavapärased kaubad nagu leib, sai, koor, piim, suhkur, küsisime ka kohvi ning pesupulbri maksumust, et saadud tulemusi oleks võimalik võrrelda, võeti aluseks hinnad ühes kaupluses - Rakvere Krooni Selveris - ning küsisime konkreetsete toodete (näiteks 200grammine Farmi koor) maksumust.

Kõige täpsemalt teadsid eksperimendis osalejad piimaliitri hinda: umbkaudse maksumuse oskasid õigesti öelda kõik, pakkumised jäid 9-11 krooni vahele, Selveris maksab Alma piima liiter 9.50 ning Farmi piima liiter 11 krooni 50 senti.

Kõige enam eksiti aga pesupulbri maksumusega, 400grammise Bonuxi-paki hinnaks pakkus vabakutseline näitleja Toivo Arnover 26 krooni, mis on tegelikust (10.50) kaks kolmandikku kõrgem. Kõige paremini teadsid selle toote hinda maavanem Urmas Tamm ning Kunda linnapea Allar Aron, hinnates selle maksumuse umbes 15 kroonile.

Selveris maksab Gevalia kohvi 500grammine pakk 42.90, selle toote hindasid eksperimendis osalenud pigem odavamaks, sest tavaliselt ostavad nad kohvi sealt, kust selle madalama hinnaga kätte saab.

Siiski oskas peaaegu täpse Selveri kaupluses müüdava kohvipaki hinna öelda võrkpallitreener Mati Merirand, kes pakkus selle maksumuseks 43 krooni, üsna täpse pakkumise - 42 krooni - tegi ka näitleja Toivo Arnover.

“Mina Gevalia kohvi ei osta, ostan Luxust, mille hind jääb erinevates poodides 36-42 krooni vahele,” ütles Salla mees Hando Kuntro, kes on tähele pannud, et maapoodides maksab kohv mitu krooni enam kui Rakvere linnas.

Enamik eksperimendis osalejaid tunnistas, et nad küll teavad ühe või teise toote umbkaudset maksumust, kuid poes eriti hindu ei jälgi ning lemmikuteks on kujunenud eelkõige need poed, mis kodule lähemal.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757