Venemaa ei tagane puidutollidest

1. aprillist tõstab Venemaa taas toorpuidu
eksporditolle – ELi kaubandusvoliniku Peter Mandelsoni ja Venemaa
rahandusministri Aleksei Kudrini kõnelused läinud nädalal läbimurret ei
toonud.

Sellest hoolimata ei kavatse Soome, mille paberi- ja puidutööstus on importinud viiendiku vajatavast puidust Venemaalt ning riskib selle impordi katkedes suurte koondamiste ja tehaste sulgemisega, blokeerida puidutollide pärast Venemaa WTOsse pääsu, kinnitas Soome peaminister Matti Vanhanen läinud nädalal agentuurile Bloomberg antud intervjuus.

„Oleme väga huvitatud Venemaa pääsust WTOsse,” ütles Vanhanen. „See tuleb kasuks kogu Euroopa Liidule,” jätkas ta.

Esmalt tõstis Venemaa puidu eksporditolle 2007. a juulist 4 eurolt 10 eurole, et vähendada toorme eksporti ning ergutada arendama kodumaist metsatööstust. Aprillist tahab Venemaa tolli tõsta 15 eurole ja tulevast aastast juba 50 eurole.

„Loomulikult on need eksporditollid meie metsatööstusele kahjulikud,” ütles Vanhanen. „Me ei saa seda aktsepteerida ega mõista, miks Venemaa seda teeb. See on meie peamine probleem suhetes Venemaaga,” jätkas ta.

Soome pole jäänud passiivselt ootama lahendust Euroopa Liidust. Matti Vanhanen läkitas läinud nädalal kirja Venemaa peaministrile Viktor Zubkovile ning Soome väliskaubandusminister Paavo Väyrynen Venemaa majandus- ja kaubandusministrile Elvira Nabiullinale, et kutsuda puidutollide küsimuses kiiret lahendust leidma.

Venemaa metsaameti juht Valeri Roštšupin kinnitas aga läinud nädalal taas, et Venemaa ei tagane puidutollide tõstmisest. Soome kaebused ei peata Venemaa plaani tõsta ümarpalgi eksporditollid 25 protsendile deklareeritud tolliväärtusest ning 2009. aastast juba 80%le. Roštšupin kritiseeris Põhjala metsandusfirmasid, sh Stora Ensot, millel on Venemaa saetööstustesse investeerimise otsustamine tema sõnul liiga kaua aega võtnud.

Soome Panga hinnangul on Venemaa puidutollide tõstmisest Soomes ohus 16 000 töökohta.

Bloombergile antud intervjuus julgeolekuküsimustest rääkides ütles Vanhanen 2. aprillil Bukarestis algava NATO tippkohtumise eel, et Soome ei kavatse praegu NATOga liituda. Küll aga ei välistanud Vanhanen seda võimalust edaspidi.

Veel ütles Vanhanen, et Soome toetab Läänemere põhja gaasitoru rajamist. „Meie jaoks on torujuhe ainult keskkonnaküsimus, meil pole sellega mingeid poliitilisi probleeme,” ütles Vanhanen, avaldades lootust, et suhted Venemaaga saavad ka uue presidendi Dmitri Medvedevi ajal olema „niisama head kui siiani. Meil ei ole mingit põhjust midagi karta”, tsiteeris Bloomberg.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara