Autor: Kaubandus.ee • 31. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kallas: majandus on nagu jalgratas, kogu aeg peab pedaale sõtkuma

Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas märkis tänasel Eesti Tööandjate Keskliidu seminaril, et majandus on kui jalgratas, mille edasiviimiseks on vaja pidevalt tööd teha.

„Majandus on nagu jalgratas. Kogu aeg peab pedaale sõtkuma. Küsimused, mis elu majanduspoliitikale esitab, muutuvad pidevalt. Need on täna hoopis teistsugused, kui kolm aastat tagasi. Ühe väikeriigi jaoks on küsimused, millele peab vastuseid otsima, hoopis teistsugused kui suure või koguni väga suure riigi jaoks. Aga tänu üleilmastumisele jääb suuri riike aina vähemaks. See tähendab, et vähemaks jääb neid, kes saavad oma majanduspoliitikat kavandada ainult siseriiklikest mõjuritest ja arvutustest lähtudes,“ lausus Kallas seminaril.

"Täna oleme jälle probleemide ees. Need tekivad rahamaailmas ikka siis, kui kusagil hakkavad kuhjuma rahalised kohustused, mida ei suudeta täita. Kergekäeliselt, kiire kasumi lootuses laene andnud pangad ei suuda täita maksekorraldusi, mis panevad raskustesse ettevõtted. Hoiused võivad õhku lennata, mis on katastroof väiksema sissetulekuga inimestele ja ka väikeettevõtetele. Tavaliselt ei suuda keegi õigeaegselt hinnata õnnetuse võimalikku suurust. USA hüpoteegikriisist tulenevaid kahjusid hinnatakse kord 200-le, kord 400-le, kord 1000 miljardile dollarile," märkis Kallas.

"Kuigi pärast iga rahanduskriisi mõeldakse välja uusi järelevalvemeetodeid rahanduse ja rahasüsteemi stabiilsuse kindlustamiseks, leiavad kavalpead ikka ja jälle pragusid, mille kaudu raha õhku lendab," lisas Kallas.

Eesti majanduspoliitika eesmärgiks on Kallase sõnul olnud kiire majanduskasv. "Täna tuleks seda eesmärki hakata kombineerima kohanemisvõime kui eesmärgiga. Kui me iseenda kohanemisvõime peale mõtleme, siis mõtleme kahest asjast – võimekusest muutustega kaasa minna ja tagavaradest, mis aitavad muutustega kaasnevatest raskustest üle saada. Eks riigi puhul ole see samamoodi," märkis Kallas.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757