Autor: Kaubandus.ee • 3. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimaküllus viib hinna alla

Odav dollar ja piima suur hulk maailmaturul on langetanud piima kokkuostuhinda vähemalt kümnendiku võrra. Piimatootjate sõnul pole välistatud, et see langeb kuni neljandiku.

Põlva Piima finantsjuhi Viljar Veevo sõnul on alates aprillikuust piima keskmine kokkuostuhind 5 krooni liiter, väiketootjatele alla sellegi. Hinnalanguse põhjus on Veevo sõnul odavas dollaris ning piima rohkes pakkumises maailmaturul.

"Aasta lõpus olid Ameerikas suured piimavarud ja ka nende toodang kasvas. Kui varem müüs näiteks Venemaale Euroopa Liit, siis nüüd ameeriklased," märkis ta.

Jõgeva Põllumajandustootjate Liidu juhatuse liikme Urmas Ingveri sõnul on USA piimatootjate eeliseks ka tootmissisendite madalam hind ning leebemad keskkonnanõuded.

Nii Ingveri kui ka Rakvere Piimaühistu tegevdirektori Toivo Raudveri hinnangul võib osa kohalikest piimatöötlejatest hakata maksma varasemast kuni neljandiku võrra väiksemat hinda. See mõjutab Ingveri kinnitusel nii väiketootjaid, kellele juba makstakse madalamat hinda, kui ka suurtootjaid, kes on teinud mahukaid investeeringuid näiteks keskkonnanõuete täitmiseks. "Nelja aastaga on piimatootjaid jäänud poole vähemaks ja arvatavasti on ka nüüd loobujaid," ütles ta.

Piimatootjad kahtlustavad, et töötlejad langetavad kokkuostuhindu omavahel kokku leppides. "Kui piima pole vaja, siis toimib nn ostjaturg ja müüjal pole midagi teha," märkis Ingver.

"Selliseid süüdistusi on ka varem olnud, aga see pole kunagi niimoodi olnud. Igaüks vaatab ikka ise, kuidas oma ettevõtet majandada," ei nõustunud Veevo väitega.

Piimatootjad oletasid, et hinnalangus on lühiajaline ning hind hakkab taas tõusma aasta teisel poolel. Veevo kinnitusel ei tohiks aasta keskmine piimaliitri hind tulla väiksem kui eelmisel aastal.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757