Välisfirmade filiaalid peavad Eesti korruptsiooniindeksi langemise tõttu aru andma

Vastutustundliku Ettevõtluse Foorumi (VEF)
juhatuse liige Triinu Gröön rääkis Balti- ja Põhjamaade ühiskonverentsil
"Ärieetikaga korruptsiooni vastu", et korruptsiooniindeksi langemine puudutab
kõiki ettevõtteid Eestis - näiteks rahvusvaheliste firmade filiaalid peavad oma
peakontorile ärikeskkonnas toimuvatest muutustest aru andma.

„Lisaks paremale vastutustundlikkuse teadvustamisele on ettevõtted täna valmis rohkem rääkima ka korruptsioonist,“ tõdes ta. Juhatuse liige rääkis, et see pole ainult ettevõtete tegevuse tulemus, vaid ka valitsuse ja haridusasutuste töö.

Gröön tutvustas lühidalt ka VEFi tegevust, mille eesmärk on teadvustada ettevõtete vastutustundlikkust, tõsta standardeid ning toetada ja soodustada arenguid. Vastutustundlik ettevõtlus hõlmab lisaks vastutustundlike ettevõtluse lõimimise ettevõtete strateegiasse ja igapäevastesse tegevustesse ning vastavatest tegevustest aruandmisele nelja valdkonna pidevat juhtimist.

Nendeks valdkondadeks on: töökeskkond, mis puudutab näiteks töötajate koolitamist ja tervishoidu; samuti kogukond sh, koostöö kogukonna esindajatega ning kogukonna arengusse panustamine; looduskeskkond, mis on seotud ettevõtte mõjuga loodusele nii tootmisprotsesside kui igapäevase tegevuse käigus, nt transpordi ja energia kasutusega; ning turukeskkond, mis muulhulgas puudutab klientide informeerimist oma toodetest ja teenustest, õiglast hinnakujundust ning koostööd äripartnerite ja teiste ettevõtte sidusgruppidega.

„Meie ei arva, et ettevõtted ei peaks kasumit teenima, tähtis on, kuidas seda tehakse: meie huvi on, et hoolitaks samal ajal ka keskkonnast ja ühiskonnast,“ tõdes ta.

Grööni sõnul on hetkel Eesti ettevõtete tugevus töökeskkond, kuid siin aitab kaasa ka tugev regulatsioon ning töötajate suurenenud nõudmised tööandjale. Vastutustundliku ettevõtlusega seotud nõrkusteks on teema läbiv teadvustamine kogu töötajaskonna seas, teema sidumine ettevõtte ning töötajate tulemuste hindamisega ning kommunikatsioon ja aruandlus.

„Ettevõtted viivad läbi näiteks keskkonnaga seotud projekte, kuid ei teavita sellest ning inimesed ei oska ka küsida,“ märkis Gröön. "On näha, et klientide huvi vastutustundliku ettevõtluse vastu kasvab. Üha rohkem tekib näiteks ökopoode ning tarbijaid huvitab, kus ja kuidas on ostetud kaubad toodetud," ütles ta.

VEF alustas tegevust 2005. aastal Avatud Eesti Fondi poolt toetatud mittetulundusliku projektina, mille laiemaks eesmärgiks oli ettevõtete, organisatsioonide ühiskondliku vastutuse ulatuslikum teadvustamine Eesti ühiskonnas sidusgrupifoorumi elluviimise kaudu.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

8 põhjust, miks valida PilveNAV

PilveNAV on veebipõhine ja kuutasuline majandustarkvara arenevale ettevõttele, mis kasvab koos ettevõttega. Tarkvara on saadaval valmislahendusena ja taskukohase hinnaga.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara