Nordea: Põhjamaid ootab kukkumine

Maailmamajanduse väljavaated on viimaste
kuudega halvenenud ja rahvusvaheline krediidikriis ei paista kaugeltki veel
möödas olevat, eluasemeturg on paljudes riikides tõsise surve all ja globaalsed
aktsiaturud on läbi teinud kõige dramaatilisema languse pärast IT-mulli
lõhkemist 2000. aastal.

Selles valguses alandavad Nordea analüütikud oluliselt oma lähimate aastate majanduskasvu prognoose väljaandes Economic Outlook. „USA majandus on tõenäoliselt juba langusesse libisenud ja selle tagajärjed levivad ülejäänud maailma majandustesse, sh Põhjamaadesse,” märkis Nordea globaalmajanduse analüütik Helge J. Pedersen.

Taani majanduse aeglustumise peamine põhjus on endiselt eluasemeturu langus, mis on avaldanud ebasoodsat mõju eratarbimise kasvule ja eluasemeinvesteeringutele. Ka Taani majandust ootavad ees rahvusvahelisest krediidikriisist tulenevad väljakutsed. Kõrgemad rahaturu intressimäärad on sundinud finantsasutusi teatama teatud laenutoodete intressimäärade tõstmisest. Kõrgemad laenude intressimäärad teravdavad lõpuks ka madalama investeeringute kasvu ja eratarbimise tendentsi. Aga mis kõige tähtsam - leebema globaalse kasvu väljavaated ning nõrk USA dollar ja Suurbritannia naelsterling viitavad Taani ekspordi nõrgale arengule tulevatel aastatel.

Rootsi majandus hakkas aeglustuma 2007. aastal ja aeglustumine jätkub oodatavalt ka käesoleval ja 2009. aastal, mil kasv jääb kaugelt alla potentsiaalset taset. Ekspordi mitmekesisus leevendab USA aeglustumise mõningaid negatiivseid mõjusid. Investeeringud on järsult kasvanud, ent hakkavad nüüd vaibunud nõudluse tõttu aeglustuma. Järgmisel aastal väheneb nõrgema kasvu mõjul tööhõive ja hakkab suurenema tööpuudus. Inflatsioon on püsinud kõrgena, ent ootuste kohaselt langeb see energia ja toiduainete kõrgemate hindade mõju indeksist väljalangemise tõttu 2008. aasta teisel poolel. See lubab Rootsi Pangal sügisel alustada repomäära kärpeid, jõudes 2009. aastal 3 protsendi tasemele.

Soome majanduskasv aeglustus märkimisväärselt juba 2007. aasta teisel poolel. Nordea varajaste hinnangute kohaselt aeglustab maailmamajanduse langus ajutiselt Soome majanduse kasvu, mis peamiselt leevendab jõulisest kasvust tekkinud kitsaskohti. Samas aga peegeldub eksporditurgude langus paratamatult Soome majanduse tulevikuväljavaadetes. Nordea ootuste kohaselt on majanduskasv 2008. ja 2009. aastal keskmiselt ligikaudu 2 protsenti. Sellegipoolest on kindlalt suurenenud oht, et 2008.-2009. aasta majanduslangus on midagi enamat kui lihtsalt teretulnud hingetõmbeaeg.

Norras aitab intressimäära tõstmine piirata kodumaise nõudluse kasvu lähiaastatel. Nõrgem globaalse kasvu perspektiiv kärbib ka tulevast kasvu, kuigi kõrged naftahinnad piiravad selle mõju Norra majandusele. Aeglane kasv tähendab, et poliitikakohane intressimäär jääb hoolimata käesoleva aasta suurenenud inflatsioonist stabiilsele 5,5 protsendi tasemele. Torm finantsvaldkonnas toob kaasa rangema rahanduspoliitika ja Norra Pank püüab inflatsiooni stabiliseerida. Jätkuvalt kõrged naftahinnad ja Norra kõrgemad intressimäärad võrreldes riigi kaubanduspartneritega tagab järgmistel aastatel valuuta tugevuse, kuigi investorite riskijanu on parajasti vähenemas, mis toob kaasa nõrgema Norra krooni.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara