Autor: Kaubandus.ee • 5. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väo Paas: killustikul läheb veel hästi, teid on vaja ehitada

Väo Paasi juhi Veljo Haube sõnul on ehitusmaterjalide tootmise turu jahutajaks majanduse kasvutempo langus, tarbimise vähenemine ja kinnisvaraturu kokkukuivamine.

„Majanduse kasvutempo on langenud. Pangad ei anna uut laenuraha enam nii lihtsalt ning ka tarbimine on vähenenud. Eesti kinnisvarasektori areng viimasel aastal on ju olnud selline, et külad põllu serval või peal on valmis saanud või pooleli jäänud. Tallinnas ja mujal on palju uusi kortereid, mis on müümata. Uusi ei alustata, enne tuleb valmis asjad maha müüa. Tootmis- ja laopindu veel ehitatakse, küll vähem kui varem. Juurdepääsuks tuleb ka teed ehitada, selleks läheb meie killustik veel hästi,” kommenteeris Haube ehitusmaterjalide tootmise langust.

Haube sõnul ei lähe põud ehitusturul ka nende ettevõttest mööda. “Tulud vähenevad. Tuleb vaadata milliseid kulusid kärpida annab,” sõnas juht, lisades, et kuna ettevõtte ekspordiga ei tegele, on hästi märgata, mis siseturul toimub.

“Siseturul on nõudlus märgatavalt vähenenud. Need ettevõtted, kes stabiilselt ekspordiga tegelevad, peaksid veel kaua edukad olema,” nentis Haube.

Mis ootab ettevõtet aga käesoleval aastal, ei ole veel selge. Prognoosid eriti helged ei paista. Nimelt on firmajuht arvamusel, et käesolev aasta toob kaasa killustiku tootmismahtude langemise.

“Arvame, et ka killustiku tootmismahud langevad, Eesti mastaabis rohkem ja Harjumaal vähem. Riiklik tellimus uutele teedele või vanade ümberehitamisele võiks tähendada mahtude suurenemist, aga midagi uut suuremat pole kuulda, olemasolevad tellimused Tartu mnt-l ja Lennuvälja rajad saavad suvega lõpetatud. Sügis-talv võib päris kõle tulla,” kirjeldas Haube käimasolevat aastat.

Üldist pilti kirjeldades ei arva Haube, et Eesti majanduses midagi väga halvasti oleks. Mõned ettevõtted on oma kasvuvõimalusi optimistlikumalt, mõned konservatiivsemalt hinnanud.

“Eks mõned pankrotid tulevad, aga see on tegijate turu puhastumine. Pole hullu, aeg on sobiv sihtide seadmiseks ja uueks tõusuks valmistumiseks. Palju halvem tootmise vähenemisest on olukord kaevandatava lubjakivi varudega, neid ei ole Tallinna lähikonnas juurde tehtud. See aga tähendab tulevikus ehituse kallinemist tänu veomaa pikenemisele,” rääkis Haube.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757