Autor: Kaubandus.ee • 8. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oopkaup: ettevõtjad arvestasid laotrahvi riskiga

Põllumajandusministeeriumi kaubanduspoliitika asekantsler Andres Oopkaup ütles aripaev.ee-le, et tema hinnangul arvestasid tulusat äri ajanud ettevõtjad laotrahvi riskiga.

"Kuidas on võimalik öelda, et nad ei saanud kasu?" imestas Oopkaup Riigikohtu eilseid määrusi kommenteerides. Oopkaubi sõnul tõi liitumiseelne hulgikaubandus umbes 300% kasumit.

"Näiteks, kui suhkrut osteti hinnaga 3000 kr/t, siis pärast liitumist oli suhkru hinnaks 12000-15000 kr/t," selgitas Oopkaup. Ta lisas, et mitmed ettevõtjad võtsid temaga isiklikult ühendust ja küsisid piirangute ettevalmistamisega tegelenud kõrgelt ametnikult soovitust. Oopkaup soovitas laovarud ostmata jätta.

"Mul on vähemalt ühele oma kursusevennale raske otsa vaadata," rääkis Oopkaup, kelle sõnul on praegused sanktsioonid toona oodatuist palju leebemad. "Enamik, kes mind lähedalt tundsid, ei hakanud ladusid laeni täis ostma, kes seda aga tegid, nende nimesid ei taha ma nimetada," lisas riigiametnik.

Oopkaubi hinnangul pole laovarusid soetanud ettevõtjail täna mõtet öelda, et nad nad ei teadnud ette valmistatavatest piirangutest ja varude täiendavast maksustamisest. Ajakirjanduses kirjutati sel teemal nii palju, et ministeeriumisse kogunes väljalõigetest kahe sentimeetrine pakk.

"Raske ennustada," kostis Oopkaup samas küsimuse peale, millal ja kuidas kohtuvaidluste jada lõpeb. Lõpliku lahendini kulub tema hinnangul vähemalt kolm aastat. "Mingil juhul ei saa aga öelda, et see oleks olnud ettevõtjaile vilets investeering," viitas Oopkaup riigi taskust tiksunud 21protsendisele intressile.

Et võimalikke kulusid kokku hoida, maksis riik nn laotrahvid ettevõtteile juba tagasi. Mida järgmiseks ette võetakse, otsustab ministeerium paari nädala jooksul.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757