Autor: Kaubandus.ee • 13. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Konkurentsiamet nurjas Magnumi teise apteekide ühendamise katse

Konkurentsiamet otsustas 8. mail keelata aktsiaseltsi Magnum kontserni kuuluva tütarettevõtja Terve Pere Apteek OÜ ja OÜ Saku Apteek koondumise, teatas konkurentsiamet.

"Otsust tehes lähtus konkurentsiamet olukorrast, kus ühte kontserni kuuluvad ettevõtjad omandavad järjest uusi apteeke, mille tulemusena ravimite hulgimüügiturul ühe ettevõtja turgu valitsev seisund järk-järgult tugevneb. Seni sõltumatuks jäänud apteekide turuosa on Eestis langenud juba napi 13%-ni,” selgitas konkurentsiameti peadirektor Märt Ots.

Tänaseks on kaks suurt ravimite hulgimüügikontserni – Magnum ja Tamro – liitnud enamiku Eesti apteekidest kahte suurde apteegiketti.

Ravimite hulgimüügikontserni Magnum kuuluv Terve Pere Apteek OÜ taotles konkurentsiametilt luba koondumiseks OÜga Saku Apteek. Konkurentsiamet hindas võimaliku koondumise mõju nii apteegiteenuste turul Tallinnas ja selle lähiümbruses kui ravimite hulgimüügiturul. Konkurentsiamet asus seisukohale, et apteekide jätkuv omandamine Magnumi kontserni poolt kahjustab oluliselt konkurentsiolukorda ravimite hulgimüügiturul ning omab negatiivset mõju nii apteegiteenuste kaubaturule kui ka tarbijatele.

Koondumise keelamise peamiseks põhjuseks oli konkurentsiolukorra ja konkurentsivõimelise turustruktuuri säilitamine, et anda ka teistele hulgimüüjatele võimalus oma tegevust ravimite turustamisel jätkata. Turu kontsentreerumine võib tekitada probleeme ka ravimitootjatele. Ravimitootjate jaoks võib olla Eesti turule ligipääs piiratud juhul, kui kaks turgu valitsevat ravimite hulgimüüjat ei soostu nende ravimeid turustama või pakuvad neile ebamõistlikke tingimusi.

See on Magnumil juba teine luhtunud katse koondada apteegikette. Eesti suuremaid apteegiketi omanikke Magnum loobus mullu suvel Farmacia apteegiketiga koondumisest veel enne, kui konkurentsiamet jõudis keelduva otsuse teha. Osalised võtsid taotlused tagasi ja novembris lõppes menetlus vaikselt.

Apotheka kaubamärki esindav Terve Pere Apteek OÜ kuulub Magnumile, mille omanikuks on omakorda Hollandi ettevõte Kadux B.V. Saku Apteegi ainuomanik on Külli Männik.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757