Autor: Kaubandus.ee • 26. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Märtsis vähenes kaupade import 10%

Tänavu märtsis vähenes kaupade import 10%, eksport kasvas eelmise aasta märtsiga võrreldes 2%, teatas statistikaamet.

2008. aasta märtsis eksporditi kaupu nominaalväärtuses 10,6 miljardi ja imporditi 13,9 miljardi krooni eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 3,3 miljardit krooni. Eelmise aasta märtsiga võrreldes vähenes puudujääk ligi 1,7 miljardi krooni võrra peamiselt impordi kahanemise tõttu.

Esimeses kvartalis kasvas kaupade eksport 5% ning import vähenes 4% võrreldes 2007. aasta esimese kvartaliga. Väliskaubanduse puudujääk oli esimeses kvartalis 9,6 miljardit krooni (2007. aasta samal perioodil 12,6 miljardit krooni).

Märtsis hõlmasid Euroopa Liidu (EL) riigid 73% ja SRÜ riigid 12% kogu ekspordist (eelmise aasta märtsis vastavalt 70% ja 12%). Eelmise aastaga võrreldes suurenes kaupade eksport EL riikidesse 7% ning vähenes SRÜ riikidesse 4%. Peamised sihtriigid olid Soome, Rootsi ja Läti.

Kaupade impordis hõlmasid EL riigid 81% ja SRÜ riigid 11% kogu impordist (2007. aasta märtsis vastavalt 76% ja 16%). Import EL riikidest vähenes eelmise aastaga võrreldes 3% ning import SRÜ riikidest koguni 38%. Kõige enam vähenes kaupade sissevedu Venemaalt ja Soomest (vastavalt 1 ja 0,3 miljardi krooni võrra). Peamised partnerriigid kaupade impordis olid märtsis Soome, Saksamaa ja Rootsi.

Nii ekspordis kui ka impordis olid märtsis esikohal masinad ja seadmed. Ekspordis suurenes kõige enam metalli ja metalltoodete ning masinate ja seadmete väljavedu (vastavalt 0,3 ja 0,2 miljardi krooni võrra). Vähenes mineraalsete toodete, tekstiili ja tekstiiltoodete ning puidu ja puittoodete eksport.

Kaupade import vähenes peaaegu kõikides peamistes tooterühmades. Kõige enam vähenes mineraalsete toodete (0,6 miljardi krooni võrra), transpordivahendite (0,4 miljardi krooni võrra) ning puidu ja puittoodete (0,3 miljardi krooni võrra) sissevedu. Suurenes vaid keemiatööstuse tooraine ja toodete ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade import.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757