Autor: Kaubandus.ee • 9. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

I kvartalis aeglustus majanduskasv 0,1 protsendile

Statistikaameti andmetel kasvas sisemajanduse koguprodukt (SKP) 2008. aasta I kvartalis eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 0,1%.

Võrreldes 2007. aasta IV kvartaliga vähenes püsivhindades arvutatud sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud SKP 0,5%.

Tänavu I kvartalis aeglustus SKP kasvutempo eelmise aastaga võrreldes järsult. Eurostati esialgsetele andmetele tuginedes oli Eesti majanduskasv I kvartalis Euroopa Liidu madalaim. SKP aeglustumist mõjutasid sisemajanduse nõudluse ning ekspordi vähenemine.

Sisemajanduse nõudlus vähenes püsivhindades võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 0,7% eelkõige eratarbimiskulutuste vähenemise tõttu (-0,4%). Eratarbimiskulutuste vähenemist põhjustas eelkõige kulutuste vähenemine transpordile, rõivastele ja jalatsitele ning alkohoolsetele jookidele ja tubakatoodetele.

Kapitali investeeringud kasvasid 5,2% mõjutatuna peamiselt valitsemissektori ehitusinvesteeringute kasvust.

Eelmise aasta teises pooles alanud ekspordi ja impordi püsivhindades vähenemine süvenes tänavu I kvartalis veelgi. Võrreldes möödunud aasta I kvartaliga vähenes kaupade ja teenuste eksport püsivhindades 5,4% ning import 3,8%.

Kaupade eksport vähenes 0,6% eelkõige puhastatud nafta ja põlevkivitoodete ekspordi vähenemise tõttu. Teenuste eksport vähenes aga isegi 18,6% peamiselt mere- ja raudteetranspordi kaubaveoteenuse ekspordi vähenemise tõttu.

Netoekspordi puudujäägi suhe SKP-sse on alates eelmise aasta teisest poolest kasvanud, ulatudes tänavu I kvartalis -9,7%-ni SKP-st.

Majanduse pakkumise poolel mõjutas SKP kiiret aeglustumist kõige enam hulgi- ja jaekaubanduse, veonduse ja laonduse ning kinnisvara tegevusala lisandväärtuse vähenemine ning töötleva tööstuse, ehituse ja finantsvahenduse tegevusala lisandväärtuse kasvu aeglustumine. Eriti järsult aeglustus finantsvahenduse tegevusala lisandväärtuse kasv.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757