Eesti Energia ja Põhivõrk võivad lahutusest pääseda

Eesti väiksemate elektritootjate unistus
Põhivõrgu ja Eesti Energia lahutusest on purunemas, sest Euroopa
energeetikaministrid on andnud elektri tootjale ja tarnijale võimaluse
rahulikult käsikäes edasi käia.

Reedel Luxembourgis toimunud energeetikaministriteministrite nõukogus poogitigi kuus tundi kestnud lõunal kindla lõikusplaani kõrvale kaks lisavarianti, mis energiafirma asetamist operatsioonilauale enam ei nõua.

Praeguse seisuga ongi Eestil võimalus Põhivõrgu eraldamise asemel seda ka mitte teha, sel juhul tuleks tagada ettevõtte sõltumatus kas kontrolliva bürokraatliku süsteemihalduri loomise või põhivõrgule lisatingimuste kehtestamise abil. Mõlemal juhul jääks Põhivõrk endiselt Eesti Energiale. Konkureerivates elektritootjates see uudis rõõmu ei tekita.

"Ega ta nüüd mõistlik ei tundu," oskas kommenteerida Nelja Energia juhatuse esimees Martin Kruus, kelle sõnul kontrollivad mehhanismid sõltumatuse probleemi ei lahendaks, sest ühe tootja omandisse jääks ikkagi ka ülekandevõrk, millest kõik teised sõltuksid.

Veel mõni kuud tagasi, mil Eesti energiamonopoli tükeldamine paistis ainsa lahendusena, väljendas ka Eesti Energia endine nõukogu esimees ja praegu Väo elektrijaama ehitav Urmas Sõõrumaa Äripäeva artiklis "Eesti energiamonopoli ootab lõikus" oma rõõmu sõltumatu elektrituru tekke üle.

Põhivõrgu juhatuse esimees Lembit Vali, kes varem oli samuti kindel Eesti energiahiiu üksuste eraldamise vajalikkuses, ei näinud enam vahet, kelle alluvuses ettevõte töötab.

Eesti Energia seiskoht kõnealuse teema suhtes jääb siin kajastamata, sest juhatuse koosoleku tõttu polnud keegi eile kommentaariks kättesaadav.

Kuigi ELi tasemel tehtud muudatus pole veel kivisse raiutud, eeldatakse, et sellekohane direktiiv võetakse vastu 2008. aasta jooksul.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara