Laar: korruptsioon pole Gruusiast kuhugi kadunud

Kuidas läbi lüüa ettevõtjana Gruusias? Mart
Laari sõnul tuleb mõelda Gruusiast nii, nagu mõtles soomlane Eestist 1994.
aastal. Samas märkis ta, et korruptsioon pole riigist kuhugi kadunud.

„Ettevõtjatena kujutage end Soome ettevõtjaks aastal 1994 ja vaadake Gruusiat, nagu soomlane vaatas Eestit siis, üldine võimaluste hulk on just umbes samasugune,“ ütles Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Mart Laar eile toimunud, Eesti Väliskaubanduse Liidu poolt korraldatud Gruusia äriseminaril ning lisas, et kui tahate teada, kuhu Gruusia suundub – vaadake Eestit.

Laari sõnul on Gruusias nii head kui halba, nii ohte kui võimalusi. „Võimalused kaaluvad ohud üles ja Gruusia on maa mis orienteeritud edule,“ sõnas Laar. Gruusia kasuks räägib tema sõnul ka tõsiasi, et Gruusia on maa, kuhu inimesed tulevad peale läänelike ülikoolide lõpetamist tagasi, mitte ei lähe sealt jäädavalt ära.

Võrreldes varasemaga on poliitiku sõnul tunduvalt paranenud seaduslikkus ja võib öelda, et altkäemaksu mittevõtmine on muutunud tavaliseks. „Korruptsioon pole muidugi kuhugi kadunud,“ lisas ta.

Ka on viimasel ajal märgata kõiges ainult sugulussidemetele toetuva taandumist. Laari sõnul käib nüüd juba ülikooli minemine konkursi alusel, mitte ainult sugulussidemete läbi.

Töötlev tööstus ootab Gruusia eksperdi Laari sõnul kindlasti täiendavaid investeeringuid. „Praegu on seal Mehukati periood – mahla ei tehta ja jäätist vaid vähesel määral. Need, kes investeerivad, ehitavad end väga kiirest üles,“ sõnas Laar.

Teise igati arenemisvõimelise ja lisainvesteeringuid vajavaks suunaks on meditsiin, kus püütakse Vene standardid ära kaotada. „Haiglatel ja muudel meditsiiniga tegelevatel asutustel hästi ei lähe, paljuski jääb see oskusteabe taha, seega kantaks teid seal kätel, kui te minna otsustate.“

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara