Autor: Kaubandus.ee • 18. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Magnum surub end Soome ravimiturule

Eesti päritolu ravimimüügigrupil Magnum õnnestus saada suurtootja Freseniuse ravimite müüjaks Soomes, kus turg on jaotunud kahe hulgimüüja vahel.

Magnumi kontserni kuuluv Magnum Medical Finland OY hakkab müüma Fresenius Medical Care AG seadmeid ja ravimeid, mida müüakse juba nii Eestis kui ka Lätis.

Magnumi kontserni juhatuse esimees Leon Jankelevitsh nimetas lepingut läbimurdeks, sest kahe sealse tegutsemisaasta jooksul on tegemist esimese maailmamastaabis partneriga.

Praegu kuulub Magnumile Soome turust alla protsendi, väikeste ravimitootjate kõrval esindatakse ka toidulisandite ja veterinaariatoodete tootjaid. Jankelevitshi sõnul on põhjanaabrite turult partnerite leidmine keeruline, sest väljakujunenud tava järgi valib ravimitootja endale vaid ühe hulgimüüja. Uus tegija pääseb turule vaid siis, kui tootja eelmisega lepingu üles ütleb.

Ka Fresenius Medical loobus koostööst Oriola OYga, mis valitseb umbes poolt Soome ravimimüügiturust. Teine pool kuulub Tamro kontsernile, mille Eesti haru on Magnumi peamine konkurent siinsel turul.

Suurmüüjate ees peab Magnum oma konkurentsieeliseks madalamat hinda ja paindlikkust. "Me näiteks võtame tellimusi vastu reede õhtuni ja meie apteegid on lahti ka laupäeviti. Seda ei harrasta Tamro ja Oriola enam ammu," märkis kontserni juhatuse liige Ahti Kallikorm. "Võib öelda, et oleme praegu noored ja näljased kolmandad müüjad, kes on veel marginaalse turuosa, aga selge ambitsiooniga," lisas ta. "Kui lumepall nüüd veerema läheb ja teised tootjad vaatavad, millist teenust hakkab Fresenius saama, siis viie aasta perspektiivis 10-15 protsenti Soome turuosast ei kõla utoopilisena."

Tamro Soome tegevdirektor Juha Koponen ütles, et Tamro tervitab iga seadusi järgivat konkurenti. "Magnum pole siiski suutnud Soomes suurt turuosa saada. Selle põhjuseks on meie arvates see, et olemasolevad hulgimüüjad juba pakuvad efektiivset ja kvaliteetset teenust. Me ei näe praegu vajadust Magnumi tegevusele eraldi reageerida."

Jankelevitshi sõnul on Magnumi kontsern jätkuvalt kasvufaasis. Lätis investeeritakse jaevõrku, kus on praegu 54 apteeki. Leedus on Magnum veterinaarkaupade turuliider ning inimestele mõeldud ravimite müügi alustamine on üks eesmärke.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757