Autor: Kaubandus.ee • 26. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aprillis oli kümne aasta suurim eksport

Tänavu aprillis eksporditi kaupu jooksevhindades 12,2 miljardi krooni eest, mis on viimase kümne aasta suurim Eesti kaupade eksport, teatas Statistikaamet.

Eelmise aasta aprilliga võrreldes suurenes nominaalne kaupade eksport 1,8 miljardit krooni ehk 18%.

Kaupu imporditi 15,8 miljardi krooni eest, mis oli eelmise aasta aprilliga võrreldes 0,2 miljardit krooni ehk 2% rohkem. Üheks impordi kasvutempo aeglustumise põhjuseks oli kahtlemata kaupade impordi vähenemine Venemaalt ligi miljardi krooni võrra (45%).

Nii ekspordis kui ka impordis olid aprillis esikohal masinad ja seadmed, mis moodustasid viiendiku mõlema kaubavoo käibest. Ekspordis suurenes nominaalselt kõige enam metalli ja metalltoodete ning masinate ja seadmete väljavedu (mõlemad 0,6 miljardi krooni võrra). Vähenes mineraalsete toodete ja transpordivahendite eksport.

Kaupade import vähenes enim puidu ja puittoodete osas (0,3 miljardi krooni võrra), tekitades selle kaubagrupi toodete kaubavahetusbilansis kõige suurema ülejäägi (0,7 miljardit krooni). Kõige rohkem suurenes keemiatööstuse tooraine ja toodete, masinate ja seadmete ning metalli ja metalltoodete import.

Kaubavahetuse puudujääk oli aprillis 3,6 miljardit krooni. Puudujääk vähenes eelmise aasta aprilliga võrreldes 1,6 miljardi krooni võrra, kuna kaupade ekspordi kasvutempo oli kiirem kui impordil.

Aprillis hõlmasid Euroopa Liidu (EL) riigid 69% ja SRÜ riigid 18% kogu ekspordist (eelmise aasta aprillis vastavalt 70% ja 11%). Eelmise aasta sama kuuga võrreldes suurenes kaupade eksport EL riikidesse 1,1 miljardi krooni võrra (15%), SRÜ riikidesse aga 0,3 miljardi krooni võrra (27%). Peamised sihtriigid olid Soome, Rootsi ja Venemaa.

Kaupade impordis hõlmasid EL riigid 82% ja SRÜ riigid 13% kogu impordist (eelmise aasta aprillis vastavalt 77% ja 16%). Import EL riikidest suurenes eelmise aasta aprilliga võrreldes üle miljardi krooni võrra (9%), samas import SRÜ riikidest vähenes 0,8 miljardit krooni ehk ligi kolmandiku. Kõige enam ehk 0,3 miljardi krooni võrra suurenes kaupade sissevedu Leedust. Peamised partnerriigid kaupade impordis olid Soome, Saksamaa ja Rootsi.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757