Ehituspoe omanikud premeerisid end hiigeldividendidega

Mõni kuu tagasi omanikke vahetanud Ehituse
ABC kaubamärgi all toimetava Famar-Desi omanikud premeerisid end enne elutöö
müüki hiigeldividendidega, võttes firmast välja 480 miljonit krooni
omanikutulu.

480 miljonit krooni on igati aukartust äratav summa, sest börsil mittenoteeritud ettevõttena tegi Famar-Desi silmad ette pea kõikidele Eesti börsifirmadele. Kõrvutades teda möödunud aasta eest dividende maksnud börsifirmadega, maandus Famar-Desi teisele kohale Eesti Telekomi järel.

Kopsakad summad ootavad ka firma osanikke, kellest eriti on põhjust rõõmu tunda Famar-Desi ühe omanikfirma Famar-Kauba neljal vene ettevõtjal. Neist kolme võib oodata kuni 72 miljoni dividenditulu.

Famar-Desi teise omanikfirma ASi Desintegraator omanikud võimalike dividendide üle spekuleerida ei soovinud.

ASi EKE Invest kaudu Desintegraatoris ligi 11protsendilist osalust omava Jaan Kabini sõnul pole üldse kindel, palju dividende reaalselt eraisikute taskusse jõuab. "See ahel on nii pikk, et võib saada ja võib ka mitte saada," viitas Kabin olukorrale, kus enne teda käivad dividendid läbi Famar-Desist, Desintegraatorist ja lõppeks ka EKE Investist, kus kõigis otsustatakse, kui suur osa summast investeeritakse edasi ja kui suur osa makstakse välja dividendidena.

Millised saavad olema Desintegraatori dividendid, jääb selgusetuks. Küll läheb ettevõtte omanikfirmade vahel jagamisele 240 miljonit krooni, millest 137 miljonit kuulub EKE Investile ja 103 miljonit ASile Hindes. Ülejäänud 240 miljonit saab Famar-Kauba.

Kommentaar
Rain Tamm
Gild Bankersi juhtivpartner
Antud juhul on tegu ühekordse tehinguga, mis on üsna loomulik samm pärast omandisuhete muutumist ettevõttes. Börsiettevõtetega võrdlemine pole siiski kohane, kuna vastupidi on nende puhul dividendide maksmine reeglipärane ja vastavuses nii investorite ootuste kui ka börsifirma heade tavadega.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara