Autor: Kaubandus.ee • 26. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eksporditoetus kui loterii

Eksportimiseks toetuse küsimine Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusest (EAS) käib kui õnnemäng, kus tihenevad panused jätavad enamikule vaid kalli taotlemisrõõmu.

"Toetuste saamine muutub suureks olelusvõitluseks - õigem oleks üldse ilma hakkama saada," nendib ängistunult Mööblitootjate Liidu juhatuse esimees Juho Toomik. Toetuse küsimise masinavärk on äärmiselt jäik - paned taotluse kirjutamise alla palju aega ja suure raha ning väiksem firma ootab sisuliselt tegevusvõimetult tulemust.

Lõpuks saabuva eitava vastuse korral pole vahepeal kadunud ärivõimalusi ega toetust. Eriti raske on tema sõnul väikefirmadel, kui taotlemise tõestamistele läheb palju asjatut auru.

Näiteks Toomiku Lasva Liimpuidu AS taotles aasta eest 1,5 miljoni krooni ulatuses infrastruktuuritööde toetust. Pool aastat asjaajamist ja vähemalt 50 000 krooni läksid eitava vastuse saamisel tuulde.

Kui pakutakse, püüa võttaKuna siiski paljudel mööblitootjatel on eelmisest aastast seljataga kahjum, muutub EASist eksporditoetuse taotlemine õlekõrreks uppuja jaoks. Euroopas konkurentsis püsimiseks tuleb abirahasid taotleda.

Ehituskive tootva Aeroc ASi juhatuse liige Ivar Sikk EASi ekspordiplaanidesse väga optimistlikult ei suhtu. Tihti sööb ju eeltöö toetusraha üldse ära.

Samas Sikk soovitab Eesti tootjatel ikkagi eksportida - nii säilivad majanduslanguses tootmismahud, tootmise omahind jääb kontrolli alla ja kasumgi jääb alles.

KommentaarAin Parmas

Hamburg Büroo OÜ / EASEttevõtluse Arendamise Sihtasutusel on välja pakkuda mitu lahendust, millega saame aidata firmadel jalg välisturu ukse vahele saada.

Esiteks saame eksporti plaanivale firmale appi tulla välismaal ärikontaktide leidmisel. Pakume infot võimalike partnerite kohta erinevatest andmebaasidest.

Samuti pöördub EASi poole aastas mitmeid välisettevõtteid sooviga leida Eestist partnereid. EASil on nüüdseks välisturgudel kümme esindust, mis asuvad Londonis, Hamburgis, Stockholmis, Helsingis, Kiievis, Silicon Valleys, Shanghais, Tokyos, Moskvas ja Peterburis. Ka välisesinduste kaudu on võimalik leida otsekontaktide abil koostööpartnereid või saada hüva nõu nende otsimiseks.

Välisesinduste kaudu saab uurida ka võimalike klientide tausta. Saame organiseerida välisriigis ettevõtete külastusi ning pakume abi kontori- või tootmispinna leidmisel.

EASi kaudu on võimalik taotleda kuni 1,5 miljonit krooni eksporti toetavate turundusprojektide elluviimiseks. Euroopa Regionaalarengu Fondist kaasrahastatava eksporditurunduse programmi eesmärgid on eksportivate firmade arvu ja kvaliteetse ekspordikäibe kasvatamine.

Toetust saab taotleda toodete välisriigi nõuetega vastavusse viimiseks, näidiste ja reklaami valmistamiseks, kaubamärkide väljatöötamiseks ja registreerimiseks, messidel osalemiseks.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757