Autor: Kaubandus.ee • 30. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Pank: jooksevkonto puudujääk väheneb ootuspäraselt

Eesti jooksevkonto puudujääk hakkas ülemäärase sisenõudluse kasvu taandudes vähenema juba eelmise aasta teises pooles, 2008. aasta I kvartalis on kohandumise tempo kiirenenud - jooksevkonto ja SKP suhe oli 13,3 protsenti, mis on kahe viimase aasta väikseim näitaja.

„Tänu sisenõudluse kasvu aeglustumisele vähenes väliskaubanduse puudujääk I kvartalis neljandiku võrra. Ettevaates välistasakaalu paranemine jätkub. 2008. aasta keskmiseks jooksevkonto puudujäägi suuruseks SKP suhtes prognoosib Eesti Pank 10,2 protsenti,“ teatas täna Eesti Panga rahapoliitika osakonna nõunik Andres Saarniit meediale.

Tema andmetel ulatus kaupade väljaveo kasvutempo veidi üle 5 protsendi, peegeldades reekspordi vähenemist eelmise aasta sama perioodiga võrreldes. Teiste kaupade puhul jäi ekspordi kasvutempo tavapäraselt kiireks ja oli jooksvas hinnas mõõdetuna ümmarguselt 14 protsenti, mis on 3-4 protsendipunkti kiirem 2007. aasta keskmisest.

Sarnases tempos kasvas Eesti Panga andmetel ka teenuste väljavedu. Ühe kaubagrupi või teenuste väljaveo vähenemist on kompenseerinud teiste kauba- ja teenuseliikide ekspordi kiirem kasv. „Näiteks vähenesid teenuste poolel tulud kaubavedudelt, samas suurenesid reisijateveolt ja turismiteenuste müügist laekuvad summad. Sellest tulenevalt kujunes teenuste sisse- ja väljaveo vahekord SKP suhtes 2008. aasta I kvartalis isegi 1,5 protsendipunkti võrra paremaks kui eelmisel aastal samal ajal,“ ütles Saarniit.

Väliskapitalil põhineva ettevõtluse kasumite kasv küll aeglustus, kuid moodustas siiski ümmarguselt kuni 8 protsenti kvartali SKP suhtes. Peamiselt oli tegemist jaotamata kasumi ehk otseinvesteeringutelt teenitud investeerimistulude tingliku väljavooluga, leidis rahapoliitika osakonna nõunik.

Kapitali sissevoolu struktuur ei ole 2008. aasta I kvartalis mullusega võrreldes eriti muutunud. Paigutused aktsiakapitali ja reinvesteeritud kasumi vormis tehtud otseinvesteeringud olid SKP suhtes mõõdetuna isegi suuremad kui aasta tagasi ning valuutareservid kasvasid jätkuvalt. Sellest järeldub, et välisraha sissevoolu vähenemise põhjuseks on olnud aeglasem majanduskasv, mitte aga rahastamispiirangud.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757