Autor: Kaubandus.ee • 1. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesmärk nr 6: ettevõtte saab asutada ühe päevaga

Ettevõtte asutamiseks ja litsentseerimiseks maksimaalselt kuluv päevade arv on 2008. aastal Maailmapanga uuringu „Doing Business“ kohaselt seitse ning 2011. aastaks tahetakse see viia ühele päevale.

Väike- ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE) arv elanike kohta on võrdluses teiste Euroopa riikidega suhteliselt väike, viidates vajadusele suurendada senisest enam Eesti elanike ettevõtlikkust, lihtsustada ettevõtete asutamist ning toetada ettevõtteid nende tegutsemise algusaastatel.

Ettevõtlusaktiivsuse kasvu kavatsetakse soodustada ka õigusaktidega kaasnev halduskoormus vähendamisega.

Eesti majanduskasvu ja tööhõive kava 2008- 2011 punkt kuus kirjeldab ettevõtlust ja ettevõtlikkust soosiva keskkonna arendamist ning alaeesmärgina tahetakse viia Eesti Maailmapanga uuringu edetabelis kohalt 17 (2007.aastal) kohale 14 (2011.aastal).

Maailmapanga uuring „Doing Business“ analüüsib 155 riigi võrdluses ettevõttekeskkonda soodustavaid ja piiravaid regulatsioone ja kuigi seal toodi ära, et ettevõtluse regulatiivne keskkond on Eestis paindlik ning ettevõtjasõbralik, leidub ka puudusi. Lisaks tööturu regulatsiooni vähesele paindlikkusele on Maailmapanga uuringus märkimisväärsemate puudustena välja toodud ettevõtete lõpetamisega seotud reeglistik (äri lõpetamise lihtsus) ning krediidivõimalused (ennekõike väike- ja keskmise suurusega ettevõtetele). Ka investorite kaitse ning lepingute sundtäitmise võimalused on teiste riikide võrdluses Eestis arendamist vajavad valdkonnad.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757