Autor: Kaubandus.ee • 1. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik tutvustas konkurentsivõime tõstmise strateegiat

Riigikantselei teatel on valitsus põhimõtteliselt kiitnud heaks majanduskasvu ja tööhõive kava aastateks 2008- 2011, oktoobris loodetakse kava ka vastu võtta.

Valitsus seadis riigi konkurentsivõime tõstmise strateegias 9 konkreetset mõõdetavat eesmärki ja 29 mõõdetavat alaeesmärki. "Lootus leida üks või kaks päästvat ideed ei ole nii lihtne," ütles põhimõtteid tutvustanud riigikantselei strateegiadirektor Keit Kasemets täna Stenbocki majas toimunud pressikonverentsil.

Kasemets ütles, et asju mis raha tõttu võiks tegemata jääda ta palju ei näe, kuid tõdes siiski, et mõnede meetmete maht võib jääda väiksem, kui ta täna kavas kirjas on.

Koostatud strateegia näeb ette ettevõtete tootlikkuse ja ekspordi kasvu, rohkem tippteaduse tegemist, mille aluseks on loomulikult arvukam teadlaste järelkasv, samuti ettevõtluskeskkonna lihtsamaks ja investeeringutele atraktiivsemaks muutmine, keskkonnasõbralikuma, kuid samas konkurentsivõimelise energeetika ja majanduse tagamine, paremate oskustega kvaliteetsema tööjõu koolitamine ja paindlikumad töösuhted ning makromajanduskeskkonna parandamine. Viimase suurimaks väljakutseks peab strateegia tasakaalulisemale majandusarengule kaasaaitamisega tööjõutootlikkuse ja palkade kasvu tasakaalustamise ning eurole üleminekuks vajalike Maastrichti hinnastabiilsuse kriteeriumi täitmist.

Ettevõtlust toetava maksusüsteemi loomise konkreetsete sammudena näeb valitsus tulumaksu jätkuvat alandamist ja maksuvaba tulu suurendamist, käibemaksuerisuste vähendamist ja uute saastetasude kehtestamine.

Tootlikkusele on mõõteks seatud saavutada 2011 aastaks 80% tootlikkus Euroopa Liidu keskmisega võrreldes. Kaupade ja teenuste ekspordi osakaal peab tõusma 75%ni SKPst (2007. aastal on see 72,8%). Ühe konkreetse sammuna on valitsus ära toonud ja rõhutatult esitanud innovatsiooniosakute süsteemi rakendamise eriti väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete puhul. Riigikantselei strateegiadirektori sõnul on sarnast meedet rakendatud Iirimaal ja Hollandis, kus see andis väga häid tulemusi.

Paindlikumate töösuhete loomise sammuks on strateegia kohaselt uue töölepinguseaduse vastu võtmine ja selle rakendamine, samuti tööturuameti ja töötukassa ühendamine ning lasteaiakohtade suurendamine.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757