Autor: Kaubandus.ee • 7. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rakvere Lihakombinaadi ja Talleggi omanik tõstab liha hinda

Soome suurima lihatootja HKScan kontserni raskused sunnivad ettevõtet liha hulgihindu tõstma. Kontserni kuuluvad ka Rakvere Lihakombinaat ja Tallegg.

Hinnatõusu eesmärgiks on parandada oma finantsolukorda kuna turuolukord osutus oodatust keerukamaks ning tooraine- ja energiakulud on kasvanud rekordtempos, seda eriti just Soome ja Balti turgudel.

Aasta alguse finantsteadannetes mainis HKScan, Rakvere ja Talleggi omanikfirma, et prognoosib rahvusvahelise sealihaturu olukorra paranemist selle aasta teises pooles ning sellega soovib saavutada ka 2007. aasta kasumi taseme. Nüüd aga ennustab juhtkond, et olukord sealihaturul ei parane niipea ja seetõttu tulevad ka selle aasta majandustulemused nõrgemad, selgub HKScani pressiteatest.

Vastates Kauppalehti küsimusele turu probleemide kohta sõnas HKScani tegevjuht Kai Seikku, et sealihaturg on rahvusvahelisel tasandil paigast ära, kuna EL toodab liiga palju, võideldes eksportijana rekordmadala dollari ja ameeriklaste vastu. Turuhinnad Euroopas on langenud alla sisseostuhinna.

Samuti avaldavad selle aasta oodatavatele kesistele tulemustele mõju ka sügavkülmutatud liha varude kasutuselevõtt Soomes ning põhitootmises Poolas tavaliselt mitte esinevad mahakandmised teises kvartalis.

Üldise põhjusena saaks välja tuua tooraine- ja energiahindade tõusu rekordtempo ning firma suutmatuse neid sujuvalt edasi üle kanda oma müügihindadesse, mis on omakorda mõjutanud müügikäivet kõigil grupi turgudel.

Praeguste ennustuste järgi jääb ettevõttel saavutamata oodatud käive nii aasta esimeses pooles kui ka kolmandas kvartalis. Kauppalehti küsimusele, kas ettevõte oli aasta esimesel poolel kahjumis, sõnas Seikku, et seda pole ta öelnud ning ta ei võta ka selles suhtes mingit seisukohta.

Kesiste majandustulemuste väljavaade on mõjutanud ka ettevõtte aktsia hinda, mis langes reedel Helsingi börsil 15,6 %, omades sulgemishinda 6,97 eurot. Samuti tõi HKScani aktsia langus endaga kaasa ka konkurendi Atria aktsia hinna langemise 8,0 % võrra 12,94 euroni, selgub reedesest Turun Sanomatest.

Olukorrast väljapääsemiseks on Seikku sõnul kaks teed. Juba paar aastat on ettevõte teinud tugevalt kulude kokkuhoidu. Müügi puhul on näha eelmisel aastal väiksemad vahed, mis tähendab seda, et sisseostu- ja väljamüügihinnad on paigast ära ning hindade erinevuse katmiseks ei piisa kulude kärpimisest, sest need annavad mõju alles pikas perspektiivis.

Kui palju hinnad tõusevad, seda HKScani tegevjuht ei kommenteerinud vaid ütles, et see on läbirääkimiste küsimus klientidega ning sellised avalduse ei ole kunagi ühepoolsed.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757