Autor: Kaubandus.ee • 16. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saksa investorile atraktiivseim Tšehhi

Saksa väliskaubanduskodade konjunktuuriuuringu kohaselt on Saksa investorile kõige atraktiivsem regioon Tšehhi, Balti riikides nähakse eufooria kainenemist ja Balkanimaad tüürivad optimistlikes lainetes

Küsitlus viidi läbi 928 Saksa ettevõttes 13 Kesk- ja Ida-Euroopa riigis. Seejuures suutis Tšehhi oma mainet kui regiooni kõige atraktiivsem uuesti kaitsta.

Kesk- ja Ida-Euroopa regioon on kõige dünaamilisem majandusruum Euroopas ja muutub Saksa ettevõtete jaoks järjest atraktiivsemaks. Uued Euroopa Liidu liikmesmaad, aga järjest enam ka endised NL liikmesriigid ja Balkanimaad näitavad muljetavaldavaid kasvutendentse ja integreeruvad järjest tugevamalt maailmamajandusse. Mitte ilma põhjuseta on regioon muutunud üheks Saksamaa tähtsamatest majanduspartneritest.

Ligikaudu 16 protsenti kogu Saksamaa sisse- ja väljaveost toimub Kesk- ja Ida-Euroopa suunal – seda on rohkem kui traditsiooniliste suuremate kaubanduspartneritega nagu näiteks Prantsusmaa ja USA. Saksa ettevõtted eelistavad ka otseseid investeeringuid: kuni 2007 aastani investeeris Saksamaa regiooni 95 miljardit eurot, see on rohkem kui 1/10 kõigist Saksamaa välisinvesteeringutest. Ainuüksi eelmisel aastal oli summa peaaegu 15 miljardit eurot.

Majanduskasv oli aastal 2007 kõigis regiooni maades, välja arvatud Ungaris, 5-10 protsenti, Lätis ja Slovakkias isegi suurem. Ülikõrge kasvul olid ka negatiivsed kõrvalmõjud makroökonoomiliste ebastabiilsuse näol. Ühelt poolt ületas inflatsioonimäär regioonis 5 protsendi taseme, Balti riikides isegi tuntavalt rohkem. Teiselt poolt registreeriti paljude maade riigieelarves rekordiline defitsiit.

Eriti Eestis, Lätis ja Leedus valitseb nii üldmajanduslikult kui ka erinevates majandusharudes pessimistlik alatoon. „Pärast viimaste aastate eufooriat on märgata teatavat kainenemist. Majanduse hetkeseis mõjutab pikka aega Saksa ettevõtjate ootusi Balti riikides,“ kommenteeris konjunktuuriuuringu tulemusi Saksa-Balti Kaubanduskoja peadirektor Maren Diale-Schellschmidt.

Vaatamata raskemaks muutuvale majanduslikule olukorrale valiksid Saksa ettevõtted siiski edaspidigi Kesk- ja Ida-Euroopa. Praegu otsustaksid keskmiselt 80 protsenti küsitletustest uuesti investeeringute kasuks. Juba 2007. aastal enamus ettevõtteid pigem suurendas kui vähendas oma investeeringuid kõigis maades. Praeguseks aastaks on plaanid tagasihoidlikumad, kuid ikkagi suurendab enamus ettevõtteid investeeringuid või hoiab neid vähemalt eelmise aasta tasemel.

Baltikumi-siseselt tõusis Leedu esimest korda tippu ja tõrjus Eesti esimeselt kohalt. Vastavalt Eesti-sisesele hinnangule peetakse mõlema naabermaa kõrval alternatiiviks ka Tšehhit, Ungarit ja Hiinat.

Selle aasta suurim tõusja on Poola, mis kerkis kümnendalt kohalt viiendaks. Suurim kaotaja on Hiina, mis seisab ainukese riigina väljastpoolt Euroopat kümnendal kohal, eelmisel aastal kuulus talle veel neljas koht.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757