Hansapank: kasvanud riskid Leedu majanduskasvu ootusi ei kõiguta

Leedu kasvanud riskid ei ole majanduskasvu
ootusi muutnud, ning loodetakse tugevat 6% kasvu, Läti majandus kasvab sel ja
järgmisel aastal umbes 1,3%, kirjutas Hansabank Marketsi makroanalüütik Maris
Lauri Baltikumi majandusülevaates.

Hansabank Markets ei ole muutnud Leedu majanduskasvu ootusi, kuigi riskid on kasvanud ning kaalutakse võimalust, et investeeringud ja majapidamiste tarbimine nõrgeneb enam, kui praegu arvatakse.

Hinnatõus, kasvav ebakindlus, aeglasem laenukasv ning kehvem väliskeskkond osutavad sellele, et nõrgeneb nii sisenõudluse kui ka ekspordi kasv. Senini suhteliselt väiksemad tasakaalustamatused (võrreldes Eesti ja Läti halvemate aegadega) ning oktoobrikuised üldvalimised, mis on toonud kaasa tarbimist ergutava majanduspoliitika, peaksid tagama Leedu majanduse suhteliselt tugeva kasvu.

Seetõttu prognoosib Lauri selleks aastaks umbes 6% ja tulevaks aastaks 5,5% majanduskasvu; 2010. aasta peaks tooma taas mõnevõrra tugevama kasvu (prognoosis pole arvestatud Ignalina sulgemisega 2010. aastal, mis võib tuua kaasa oluliselt madalama SKP kasvu ning suurema hinnatõusu.)

Kuna sisenõudlus nõrgeneb, siis väheneb ka impordi kasv ning jooksevkonto puudujääk hakkab vähenema. Nõrgenev sisenõudlus on juba vähendanud importi Eestis ja Lätis ning peagi ilmneb see mõju ka Leedus.

Läti majandus kasvab nii sel kui ka järgmisel aastal umbes 1,3%, kuid 2010. aastal ootab Hansabank Markets juba 4% kasvu. "Majapidamiste tarbimine väheneb nii sel kui ka järgmisel aastal, kuna tööpuuduse kasv ja reaaltulude vähenemine ei võimalda majapidamistel oma kulutusi suurendada," märkis Maris Lauri.

Vähenemas on ka investeeringud, sest ettevõtete ootused püsivad negatiivsed, avaliku sektori investeeringud siiski kasvavad. Ekspordist toetatud kasvu taastumine ilmneb 2009. aasta II pooles.

Läti jooksev- ja kapitalikonto puudujääk väheneb enim: 22,9%-lt SKP suhtes 2007. aastal 7,5%-ni 2010. aastal. Leedus on paranemine väiksem, eriti sel aastal, kuna sisenõudlusel tuginev majanduskasv jääb suhteliselt tugevaks. Puudujääk peaks vähenema 2007. aasta 11,9%-lt 8,6%-le SKP suhtes 2010. aastal.

Osale arutelus

Toetajad

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

HKScan otsib KATEGOORIAJUHTI

HKScan Estonia AS

27. september 2017

Tarkvara

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV keskmistele ja suurtele ettevõtetele

Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Jaekaubandus – kas valida jäik või paindlik laoarvestuse meetod?

Kaalutud keskmine kui lihtsamini hallatav meetod jaekaubanduses, on enam levinud kui FiFO, sest võimaldab lihtsustatud laoliikumist ning kiire jaemüügi puhul üliolulist miinusesse müüki.

Blogid

Statistika

Teabevara