Hansapank: kasvanud riskid Leedu majanduskasvu ootusi ei kõiguta

Leedu kasvanud riskid ei ole majanduskasvu
ootusi muutnud, ning loodetakse tugevat 6% kasvu, Läti majandus kasvab sel ja
järgmisel aastal umbes 1,3%, kirjutas Hansabank Marketsi makroanalüütik Maris
Lauri Baltikumi majandusülevaates.

Hansabank Markets ei ole muutnud Leedu majanduskasvu ootusi, kuigi riskid on kasvanud ning kaalutakse võimalust, et investeeringud ja majapidamiste tarbimine nõrgeneb enam, kui praegu arvatakse.

Hinnatõus, kasvav ebakindlus, aeglasem laenukasv ning kehvem väliskeskkond osutavad sellele, et nõrgeneb nii sisenõudluse kui ka ekspordi kasv. Senini suhteliselt väiksemad tasakaalustamatused (võrreldes Eesti ja Läti halvemate aegadega) ning oktoobrikuised üldvalimised, mis on toonud kaasa tarbimist ergutava majanduspoliitika, peaksid tagama Leedu majanduse suhteliselt tugeva kasvu.

Seetõttu prognoosib Lauri selleks aastaks umbes 6% ja tulevaks aastaks 5,5% majanduskasvu; 2010. aasta peaks tooma taas mõnevõrra tugevama kasvu (prognoosis pole arvestatud Ignalina sulgemisega 2010. aastal, mis võib tuua kaasa oluliselt madalama SKP kasvu ning suurema hinnatõusu.)

Kuna sisenõudlus nõrgeneb, siis väheneb ka impordi kasv ning jooksevkonto puudujääk hakkab vähenema. Nõrgenev sisenõudlus on juba vähendanud importi Eestis ja Lätis ning peagi ilmneb see mõju ka Leedus.

Läti majandus kasvab nii sel kui ka järgmisel aastal umbes 1,3%, kuid 2010. aastal ootab Hansabank Markets juba 4% kasvu. "Majapidamiste tarbimine väheneb nii sel kui ka järgmisel aastal, kuna tööpuuduse kasv ja reaaltulude vähenemine ei võimalda majapidamistel oma kulutusi suurendada," märkis Maris Lauri.

Vähenemas on ka investeeringud, sest ettevõtete ootused püsivad negatiivsed, avaliku sektori investeeringud siiski kasvavad. Ekspordist toetatud kasvu taastumine ilmneb 2009. aasta II pooles.

Läti jooksev- ja kapitalikonto puudujääk väheneb enim: 22,9%-lt SKP suhtes 2007. aastal 7,5%-ni 2010. aastal. Leedus on paranemine väiksem, eriti sel aastal, kuna sisenõudlusel tuginev majanduskasv jääb suhteliselt tugevaks. Puudujääk peaks vähenema 2007. aasta 11,9%-lt 8,6%-le SKP suhtes 2010. aastal.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik!

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara