Lauri: Baltikumi suurim tulevikurisk on kallinev nafta

Hansabank Marketsi turuülevaates kirjutas
makroanalüütik Maris Lauri, et Balti riikide suurim tulevikurisk on kiiresti
kallinev nafta, mis tõstab esmakaupade hindu oluliselt.

„Kõige olulisemaks tulevikuriskiks Balti riikide majandustes on kujunenud maailmaturgudel kiiresti kallinev nafta aga ka teised energiatooted ning toit, kuna see tõstab siinsete tarbijate jaoks esmatähtsusega kaupade ja teenuste hindasid väga oluliselt,“ kirjutas Lauri.

Majanduskasvu väljavaated kolmes Balti riigis halvenevad, kuna ülemaailmne hinnatõus hakkab järjest enam mõjutama kohalikke tarbijaid.

Eesti lähituleviku majandusarengute puhul võib välja tuua kaks võimaliku arengukäiku – optimistlik ja pessimistlik stsenaarium -, mille tõenäosus praeguste andmete kohaselt on enam-vähem võrdne. Põhierinevus seisneb selles, et negatiivsemate arengute puhul osutub tööpuudus ja tarbijahindade kasv 2008. aasta lõpus ja 2009. aasta alguses suuremaks optimistliku stsenaariumi omast.

Hansabank Marketsi arvates kasvab Eesti majandus sel aastal umbes 2,5% (pessimistliku stsenaariumi kohaselt 2%), millele järgneb 4% kasv 2009. aastal (negatiivsemal juhul mõnevõrra enam kui 2%) ja 5% kasv 2010. aastal. Sel aastal on oodata sisenõudluse vähenemist, kuna nii majapidamiste tarbimine kui ka investeeringud vähenevad. Pessimistliku stsenaariumi kohaselt jääb ka tuleval aastal eratarbimine tagasihoidlikuks, kuid 2010. aasta peaks tooma tugevama tarbimise ja investeeringute kasvu mõlema stsenaariumi kohaselt.


Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara