Autor: Kaubandus.ee • 18. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parts: väikeettevõtluse ergutamine on üks majanduse päästjatest

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ütles, et ajal kui maailma majandus on turbulentsis on ettevõtluse ja eriti väikeettevõtluse ärgitamine oluline.

„Eesti pooldab väikeettevõtluse algatuse eelnõud, mis loob ühise lähenemise väikese ja keskmise suurusega ettevõtete poliitikale,” ütles Parts Prantsusmaal Versaille’s toimuval Euroopa Liidu ministrite konkurentsivõime mitteametlikul nõukogul, kus arutatakse Euroopa Komisjoni välja pakutud Väikeettevõtluse algatuse (Small Business Act) eelnõu üle.

„Ajal, kui maailma majandus on teatud turbulentsis ja halvad uudised on jõudmas ka Euroopasse, on ettevõtluse ärgitamine väga oluline. Väikeettevõtlusele keskendumine, selle ergutamine ja soodustamine on kindlasti osa vastusest küsimusele, kuidas majanduslangusest välja tulla.“

Algatuse üks olulisemaid teemasid on väikeettevõtete ligipääs kapitalile, mida eelnõuga soovitakse lihtsamaks muuta. “Eriti oluline on see innovaatiliste ettevõtete puhul. Lisaks kapitalile on noortele innovaatilistele firmadele sageli kriitilise tähtsusega ka ärialane nõustamine toote turuküpseks viimistlemiseks või idee korrektselt vormistamiseks, et riskikapitalistid oleks valmis ettevõtet rahastama. Euroopa Liidu poolne finantseerimine peab olema lihtne ja kergesti administreeritav,” sõnas Parts.

Parts ütles oma sõnavõtus ka, et Eesti toetab Euroopa osaühingu põhikirja algatust, millega võimaldatakse kõikides liikmesriikides luua ühtsete põhimõtete järgi toimivaid eraühinguid.

Põhikirja eesmärk on kaotada praegune koormav kohustus, mis sunnib piiriüleselt tegutsevaid väikeettevõtteid teistes liikmesriikides püsivalt äri ajamiseks looma tütarfirma, mis vastaks kohalikule õiguslikule vormile. Euroopa Komisjon tutvustas väikeettevõtete algatust, mille põhisõnum on „Mõtle esmalt väikestele“, 25. juunil.

Komisjoni ettepanek on töötada esmakordselt välja poliitiline raamistik, mis ühendaks Euroopa Liidu liikmesriike väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE) tegutsemise lihtsustamisel ning millega tunnustataks VKEde rolli Euroopa Liidu majanduses.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757