EL tahab keelata soomlaste lemmikjoogi nimes sõna gin

Euroopa Liidu värske seisukoht võib võtta
tuntud helesiniselt longeropurgilt džinni tähistava sõna, kuna seda tohiks
kasutada ainult vähemalt 37,5% kangusega alkoholi puhul.

Euroliidu katse vähendada alkoholi põhjustatavat kahju võib oluliselt mõjutada Soome joogikultuuri, kirjutas täna Taloussanomat. Taolist jooki toodavad Soomes Hartwall, Sinebrychoff ja Soome Olvile kuuluv Eesti A. Le Coq.

Jook toodi turule 1952. a Helsinki olümpiamängudeks. Toodete järelevalve keskuse esindaja Leena Hakala sõnul võtaks ettekirjutus rangelt tõlgendatuna õiguse praegust nime kasutada, kuid mäng ei ole siiski veel kaotatud.

"Euroopa Komisjon on rõhutanud, et ta ei saa anda mingeid siduvaid juhtnööre ettekirjutuse rakendamiseks. Vajaduse korral otsustatakse asi kohtus," rääkis ta. Hakala sõnul on komisjonis juttu olnud eelkõige rummikoola ja džinntooniku nimetuste keelamisest ning sügisel teemat jätkatakse.

Eurootsuse kohaselt võiks sõna "gin" tootel kasutada vaid järgmise aasta maini. Otsuse kohaselt ei tohi toodete puhul kasutada algupärase kange alkoholi nime siis, kui joogi alkoholisisaldus on alla määratud piiri, džinni puhul on see 37,5%. Longero puhul on kangus sagedasti 5,5%. Hartwall toodab kerget jooki džinni lahjendades, Sinebrychoff paneb sinna tavalist viina, A. Le Coq toodab vähemalt kuute eri maitsega sõna "gin" kandvat jooki.

"Sellist asja ei tohi teha! See on ju Soomes lausa rahvusjook, samahästi võiks näiteks fetajuustu ära keelata," pahandas kümme aastat tegutsenud Soome longeroliidu juht Jukka Tikanmäki. Tema ettepanek on, et EL-ilt võiks taotleda nimele Gin Long Drink eraldi õiguskaitse.

Euroliidu poliitika alkoholimarkide nimetuste asjus on olnud suunatud jookide algupärasuse tagamisele, kuid sellega püütakse ka vähendada üha populaarsemate lahjade kokteilide (alcopop-joogid) levikut eriti noorte hulgas. Kangest alkoholist ja karastusjoogist tehtud segusid müüakse Euroopas palju ning nende turundus on selgelt suunatud noortele ja isegi alaealistele tarbijatele.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara