Autor: Kaubandus.ee • 21. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liviko: spekulandid panid tootja raskesse seisu

Liviko Juht Janek Kalvi ütles aripaev.ee-le, et 20% alkoholiaktsiisi tõusuga kaasnenud spekulantide laine pani tootjad raskesse seisu.

"Põhimõtteliselt oli nii, et osteti tõeti lattu ja see on aastatepikkune praktika, et enne alkoholiaktsiisi suuremat tõusu soetatakse varusid. Ja siis järgneb vaikne periood, kus tootmisettevõtted ei saa midagi müüa," rääkis Kalvi. Ta lisas, et Liviko alkoholimüük seiskus kolmeks kuuks. Septembri lõpus või oktoobris hakkavad kauplused taas viina ostma.

Ühtlasi tähendab see, et alkoholiaktsiisi laekub tavapärases mahus alles novembris.

Kalvi märkis, et juunis kasvas Liviko alkoholimüük 81%. "Meie poolt vaadates oli see negatiivne," kommenteeris ta, "oli vaja ümber teha tootmisgraafikuid. Töötasime 24 tundi ööpäevas, sest meie ülesanne on nõudlust rahuldada," meenutas ta ning tunnistas, et hetkel osad liinid seisavad ning sellele vaatamata on ladu jooke pilgeni täis.

Juulis tootis Liviko vaid ekspordiks ning ülejäänud töötajad olid saadetud kollektiivpuhkusele. Osad töötajad jätkavad puhkamist ka augustis.

"Mida suurem aktsiisitõus on, seda suurem on soov spekuleerida," rääkis Kalvi põhjustest, miks alkoholitootjad soovitavad aktsiisi vaid pisikeste sammude kaupa tõsta. "Tõus ei tohiks olla üle 5%, lisas Kalvi. 1. juulist tõusid alkoholiaktsiis aga 20%.

Tänavu juulis laekus 105,5% rohkem alkoholiaktsiisi kui möödunud aastal samal ajal. Kui 2007. aastal kogunes alkoholi müügilt riigieelarvesse 225,5 mln krooni, siis tänavu 463,4 mln krooni.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757