Soome alkoholimaksu tõus = uus viinaralli?

Alkoholivedu Soome on peale aasta
alguses toimunud alkoholimaksu tõusu selgelt kasvanud, kirjutas Helsingin
Sanomat.

Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas 2008 aasta esimesel kolmandikul välismaalt saabuvate soomlaste toodud alkoholi hulk 10%. Kevade lõpus ja suve alguses kasv jätkus, kuid täpsemad arvud selle kohta selguvad septembri keskel.

Põhiliselt toovad reisijad Soome kanget alkoholi nagu viina. Selle aasta alguses toimunud alkoholimaksu tõus mõjutas kõige rohkem kangete alkohoolsete jookide hinda, mis tõusis põhjanaabrite juures 10,5%. Samas tõusid keskmise kangusega õlle, siidri ja veini hinnad umbes 3,5%.

Otsus tõsta alkoholimaksu on selgelt vähendanud kangete napsude müüki Soomes. Eelmisel aastal toodi Soome 9 miljonit liitrit kanget alkoholi, millest 6,5 miljonit liitrit tuli Eestist.

Suve jooksul on Sotsiaal- ja tervishoiu tootevalvekeskuse esindaja Lennart Wahlforsi andmetel kasvanud ka sisse toodud õlle hulk, kuid mitte nii suurel määral kui kange alkoholi hulk. Eelmisel aastal toodi Soome 22 miljonit liitrit õlut, millest 18 miljonit liitrit pärines kas laevadelt või Eestist.

„Õlle hind on kasvanud ka Eestis. Soomest saab seda ikkagi üsna soodsalt, kuigi hulgiallahindlused kadusid aasta alguses. Hinnavahe on just kangete jookide puhul suurem,“ ütles Wahlfors.

Viimati üritas Soome Eesti-suunalist viinarallit piirata 2004. aastal, enne Eesti liitumist Euroopa Liiduga. Siis alandas peaminister Matti Vanhaneni valitsus alkoholimakse, mille tulemusel hakati rohkem tarbima Soomest ostetud napsu ning suurenesid ka alkoholiga seotud probleemid. Praegu on Soomes välismaalt saabuvate reisijate toodud alkoholi osakaal umbes 15 %.

Alkoholimaksuga tegelev töörühm ei ole siiani suutnud jõuda üksmeelele alkoholimaksude tõstmises järgmisel aastal, kuna osa erakondadest pooldab seda, kuid teised tahavad enne otsustamist näha tänavust statistikat.

Maksude tõstmise vastased toovad miinustena välja viinaralli suurenemise ja salaalkoholi tarbimise kasvu. Samuti on mureks inflatsioon, mis võib alkoholi hindade kasvu tõttu kiireneda.

Alkoholimaksu tõstmise plussideks peab sotsiaal- ja terviseala uurimis- ja arenduskeskuse teadur Esa Österberg rahva tervisega seotud probleemide vähenemist ning seetõttu ka riigi väiksemaid tervishoiukulutusi. Samuti tooks alkoholimaksude suurenemine riigikassasse rohkem raha, sest Soome alkoholipoliitika ainus eesmärk ei saa tema sõnul olla tervishoid. Maksutõusust loobumist viinaralli kaotamise nimel ei pea teadur mõistlikuks.

„Maksude tõstmisest loobumine viinaralli kaotamise nimel ei ole hea, sest kõik ei käi Eestis odava joogi järel,“ ütles Österberg. Teaduri sõnul on aasta alguses toimunud maksutõus takistanud alkoholitarbimise kasvu, mis muidu oleks praegusest 2-3% kõrgem.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara