Soome firmad loodavad, et Venemaaga kaubandussõjaks ei lähe

Soome firmad, mis on jõudsalt arendanud
eksporti ja tootmist Venemaal, loodavad, et Venemaa kõvad sõnad WTO
liitumiskõnelustel kokkulepitust lahti öelda siiski kaubandussõjani ei vii.

Nädala hakul ütles Venemaa peaminister Vladimir Putin, et kuna Venemaa liikmelisus WTOs nüüd Gruusia sündmuste tõttu edasi lükkub, võib Venemaa loobuda läbirääkimistel seni kokkulepitu täitmisest. Põllumajandusminister Aleksei Gordejevi sõnul võib Venemaa näiteks oluliselt vähendada piima ja lihatoodete importi.

Soome lihatootja Atria Venemaa suuna eest vastutav Juha Ruohola ei usu, et Venemaa saaks oluliselt piirata liha importi. „Me ei muretse kvoodi võimaliku vähendamise pärast, kuna Venemaa suudab ise toota vaid 60% riigis tarbitavast veiselihast ja 75% sealihast,“ ütles ta Kauppalehtile.

Küll aga sunnivad sellised ähvardused Atriat kiirustama investeeringutega selleks, et kindlustada oma Venemaa tehastele rohkem kohalikku tooret. Praegu toovad Atria Peterburi tehased toorme välismaalt ning ka Moskvas suvel ostetud tehas kasutab 60% imporditud tooret.

Raskemas seisus oleks Valio, mille ärimudel rajaneb Soomes valmistatud toodete eksportimisel Venemaale. Plaane suures mahus juustu ja võid Venemaal tootma hakata Valiol ei ole, sest seda ei võimalda kohaliku toorme kvaliteet. Valio tegevust välismaal juhtiv Veijo Meriläinen ütles Kauppalehtile, et hoolimata varasematest sarnastest ähvardustest ei ole siiani neid ellu viidud. Ka piimatoodetega ei suuda Venemaa end ise varustada.

Prantsusmaa välisminister Bernard Kouchner ütles sel nädalal, et Euroopa Liit kaalub Gruusia sündmuste pärast Venemaa suhtes võimalikke sanktsioone.

„Loodetavasti ei sünni Venemaa ja Euroopa Liidu vahel mõõgatäristamist ega kaubandussõda,“ ütles Stockmanni juht Hannu Penttila päevalehele Helsingin Sanomat. Küll aga möönab 20 aastat Venemaal tegutsenud firma juht, et vaikselt on õhkkond Venemaal muutumas. „Uuesti suurriigiks kerkimine viimase kahe aasta jooksul annab juba tunda igal tasandil," ütles ta. " Veel mõni aasta tagasi olid venelased mures kuidas tuua riiki välisinvesteeringuid ning mida neist välismaal arvatakse. Seda enam ei ole,“ ütles Penttila.

Venemaa on Soome tähtsaim kaubanduspartner, selle osakaal Soome ekspordis on 11%. Samuti on siin suurimad kasvunumbrid – aasta esimese viie kuuga kasvas Soome kaubavahetus Venemaaga 27%. Mitmetele Soome firmadele on Venemaa olnud hea puhver ajal, mil Lääne-Euroopa ja USA turgudel kasv pidurdub.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara