Autor: Kaubandus.ee • 12. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valio: Vene turuosa on keeruline tagasi võita

Valio ekspordidirektor Elar Ollik ütles, et Venemaale eksporditava juustu müük kukkus peale aprillirahutusi 80% ning turuosa on keeruline tagasi võita, osa suuri kaubanduskette keelduvad siiani Eestis toodetud tooteid sortimenti võtmast.

„Kolmandik Valio tehase Võru Juustu toodangu tootmisest eksporditakse Venemaale ning enamus sellest on juust,“ ütles Ollik. „Soovime tõsta müügimahtusid, kuid ei taha loota ainult Vene turule, kuna lisaks majandusriskidele on seal ka poliitilised ohud,“ tõdes ta.

„Eelmine aasta saime vastu näppe,“ viitas Ollik aprillirahutustele. „Eelmisel aastal lihtsalt öeldi, et me ei võta enam Eesti tooteid ning müük Venemaal kukkus 80%,“ märkis ta. "Poeketid viskasid meie tooted sortimendist välja ja tagasisaamine nõudis suurt tööd ja vaeva. Lisandusid veel kulud lattu jäänud toodete realiseerimisel odavama hinnaga."

Ta selgitas, et Venemaal on keeruline ja riskantne müüki tõsta, kuna poliitiliste olukordade tõttu võivad turundusele tehtud kulutused lihtsalt tuulde lennata.

Ekspordidirektor lisas, et eelmine sügis küll müük taastus mingil määral, kuid aprillirahutuste mõju annab ennast senini tunda. "Kaks Peterburi ja Moskva suurt jaekaubandusketti keelduvad siiani Eestis toodetud tooteid sortimenti võtmast," ütles ta. Mingil põhjusel kukkus ka sellel suvel Venemaal üldine piimatoodete tarbimine.

„Eesmärk on taastada endised mahud,“ ütles ta. Ollik rääkis, et Valio plaanib ekspordi tooteportfelli muuta. „Vähendame plokkjuustu müüki, kuna Saksamaa suurtest tehastest tulev toode on väga odav ja selle hinnaga ei suuda konkureerida.“ Ta lisas, et ka Venemaa enda ning Ukraina tooted on odavad.

„Tahame muuta ekspordimüüki kasumlikumaks,“ märkis ta ja lisas, et Venemaa tooteportfelli plaanitakse muuta konkurentsivõimelisemaks müües plokkjuustu asemel väikepakitud ning erilisemaid juuste.

„Üldises konkurentsis näeme võimalust, kuid Venemaa suhtes tuleb ettevaatlik olla“ ütles Ollik.

2006. aastal oli Valio Eesti tehas Võru Juust üks suurimaid põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) juustu Eestist Venemaale eksportimiseks toetuse saajaid.

"Euroopa Liit maksis kuni eelmise aasta juunikuuni kõikidele kolmandatesse riikidesse piimatooteid eksportivatele ettevõtetele tuge. Parematel aegadel oli see ca 0,5 eurot per kilogramm, kuid järkjärgult tugi vähenes ja enne ärakadumist oli see ca 0,2 eurot per kilogramm," sõnas ekspordidirektor.

"Selle süsteemi mõte oli kompenseerida Euroopa Liidu ja kolmandate riikide turuhinnavahesid. Kui subsiidiumite maksmine lõpetati, tõusis Venemaal juustu keskmine turuhind, kuna suur osa kogu müüdavast juustust tuuakse Venemaale sisse. Loomulikult mõjutas olukorda ka eelmise aasta teises pooles kogu maailmas toimunud piimatoodete hinnatõus. Eelkõige kaotasid subsiidiumite kadumisest tarbijad, kuna hinnad tõusid. Euroopa tootjatel ei jäänud muud üle, kui saamata jäänud toetuseraha müügihinnale otsa lisada," rääkis Ollik.

PRIA teabeosakonna peaspetsialist Ene Tulp ütles, et ekspordi toetus kaotati täielikult 15. juunil 2007. aastal. EL maksis toetust kolmandatesse riikidesse piimatooteid eksportivatele ettevõtetele juhul, kui kokkuostuhind on madalam kui EL siseturul. Tulp ütles, et nüüd on võimalik juustu hea hinnaga igale poole turustada, kuid pole välistatud, et see toetus tagasi tuleb.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757