Kirjastaja kohitseb raha nimel Agatha Christie teoseid

Maailmas enimmüüdud kirjaniku pärijad
andsid kirjastajale esmakordselt loa ilmutada teoseid adapteeritud kujul, kus
teksti on lühendatud ning sõnavara piirdub 2300 lihtsamaga.

"Minu vanaema oli paranoiliselt igasugu lühendatud variantide tegemise vastu," rääkis Agatha Christie lapselaps Mathew Prichard. "Arvan, et oma eluajal oli tal ses asjas õigus, kuid nüüd on õige aeg neid asju teha,“ vahendas International Herald Tribune. Vähemalt kaks miljardit eksemplari müünuna on Christie Guinnessi rekordiraamatu andmeil enim müüdud üksikautor, jäädes levikult alla vaid piiblile.

Prichardi sõnul andis pärijaskond pärast aastatepikkust vastuseisu järele Penguini omaniku Pearsoni soovile teha adaptsioone, sest nägi ses võimalust arendada Christie levikut uutel turgudel nagu Hiina ja India. Tänavu ilmunud "Surm Niilusel" on kahanenud 88 leheküljeni. Kirjastus Penguin ilmutas selle sarjas Penguin Readers, mis on mõeldud inglise keelt võõrkeelena õppijaile ning noortele lugejatele. Ülesande raskus seisneb ses, et kuigi ühe Christie teose pealkirja järgides „Mõrv on lihtne“, ei ole tema raamatuid lugedes lihtne osast tekstist üle hüpates mõttejärge mitte kaotada ning Poirot` või Miss Marple`ga kõige olulise teadmisel kaasas käia. Kirjastuse Penguin tegude kõrval kahvatub Eesti raamatuäris mõningat tähelepanu äratanud juhtum, kus varem siin pealkirja all „Kümme väikest neegrit“ tuntud teos ilmus kirjaniku pärijate soovitusel hilisema, poliitiliselt korrektse pealkirjaga. Algvariandis olnud sõna „nigger“ loetakse tänapäeval inglise keeles kahtlemata halvustavaks. Penguin jätkab Christie teiste lühendatud krimilugude väljaandmisega.

Agatha Christie (1890-1976) avaldas 80 kriminaalromaani, lühijutte, näidendeid, luuletusi. Tema kangelased Hercule Poirot ja Jane Marple kujunesid lausa ajaloolisteks isikuteks. Poirot on ainuke väljamõeldud tegelane, kelle „surma“ järel teoses „Eesriie“ New York Times avaldas nekroloogi.

Mathew Prichard aga avaldas lootust, et ehk julgustavad adaptsioonid ette võtma ka tema vanaema teoste originaale.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara