Ärimees: Eesti sarnaneb rohkem Venemaaga kui Rootsiga

Endine Baltika arendusdirektor Jaan Järv
leiab, et uutele turgudele lainemist on lihtsam alustada sarnase taustaga
riikides, Eestil on tema sõnul rohkem sarnane Venemaa kui Rootsiga.

„Tuleb aru saada, et turud ei lõpe riigipiiridega. Pikaajalises perspektiivis on palju edukamad need ettevõtted, mis liiguvad koduturult väljapoole. Eesti on hea koht ideede testimiseks, aga suur raha on mujal,” rääkis Järv JCI konverentsil „Go Global”.

Järv rõhutas, et Lääne-Euroopa puhul tuleb meeles pidada, et mentaalsus on seal konservatiivsem, keskkond on tugeva konkurentsiga ja majandused ei kasva väga kiiresti. Lihtsam on alustada sarnase taustaga riikides. „Me oleme Venemaaga sarnasemad kui Rootsiga,” märkis Järv.
Järv tõi välja Eesti ettevõtte jaoks välja riikide edetabeli, kuhu oleks hea laieneda: Läti, Leedu, Ukraina, Venemaa, Ida-Euroopa riigid, Skandinaavia, Lääne-Euroopa riigi, USA, Aasia.

„Ida-Euroopas ollakse avatud uuele. Lääne-Euroopas ei võeta uusi tooteid nii kiirelt omaks. Ida-Euroopas on inimeste harjumusi kergem mõjutada. Ida-Euroopas on ka praegu võimalik keskmiselt kiiremat kasvu saavutada kui Lääne-Euroopas,” võrdles Järv ärivõimalusi erinevates Euroopa piirkondades.

Peab olema suur tahe liikuda edasi globaalsetele turgudele. „Et olla edukas, tuleb muuta oma ideid. Alati tuleb põhjalikult järgi mõelda enne konkreetsete sammude tegemist. Tuleb teha eeltööd. Äriideid ei saa lihtsalt kopeerida, tuleb ise ka mõelda,” rääkis Järv.

Oluline on äriplaani olemasolu, milles on kõik detailid läbi mõeldud. Olemas peab olema plaan B, mis ka toimiks. „Tuleb meeles pidada, et teeme kõike kliendi jaoks. Klient ei ole enam lihtsalt kuningas. Klient on kõiki diktaatorite ema,” märkis ta.

Uuele turule sisenemisel on Järve sõnul oluline personali valimine. „Ettevõtte kultuur tuleb viia kuidagi uuele turule. Teadmised tuleb edasi anda,” rääkis Järv. „Ainult parimad inimesed toovad ettevõttele edu.”

Jaan Järv on praegu Urmas Sõõrumaa ettevõttes Versus Invest tegevjuht. Baltikaga seob teda veel töö Montoni juures.

Versus Invest on asutatud 2002. aastal. Ettevõte kuulub Urmas Sõõrumaa U.S. Investile ja Gunnar Koolile. Versus Invest tegeleb kaubamärkide Hugo Bossi, Calvin Kleini ja Joop!i turundusega. Ettevõte eesmärgiks on olla üks juhtuvaid luksuskaupade edasimüüjaid Ida-Euroopas. Ettevõte tegutseb 3 riigis. Ettevõte prognoosib selle aasta käibeks 7 mln eurot.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara