Bauhof põgeneb Ukrainast

Pärast kinnisvaraarendajaid hakkasid
lahkuma Ukraina turult ka jaekaubandusettevõtted. Novembris sulgeb oma
tütarettevõtte Eesti DIY kett Bauhof.

Majanduskriis Euroopas ja poliitiline kriis Ukrainas sunnivad jaemüüja, mis lubas 2013. aastaks avada Ukrainas 16 suurt ehituskauplust, loobuda oma plaanidest, kirjutab Ukraina majandusuudisteportaal rynok.biz.

Portaal viitab Bauhof Ukraine juhataja Aleksei Revini kirjale, mille ta saatis oma partneritele Ukrainas ning milles teatab, et Bauhof lõpetab oma tütarettevõtte tegevuse alates 1. novembrist.

"Bauhof peatab oma tegevuse Ukrainas. See on seotud ülemaailmse majanduskriisiga ning ebastabiilse poliitilise olukorraga riigis," seisab dokumendis. Bauhofilt said kirja ettevõtted Panorama Grupp, Jones Lang LaSalle Ukraine, Domus, Pedersen Partners, Re Solution, 1849plc ja Dragon Capital.

Revini sõnul pole välistatud, et Bauhof tuleb Ukrainasse tagasi, kuid mitte varem kui pooleteise-kahe aasta pärast.

"Bauhof oli lepingute sõlmimise faasis, kuid ettevõtte direktorite nõukogu võttis vastu otsuse lahkuda turult ning läbirääkimised olid peatatud," teatas Aleksei Revin. Tema sõnul oli kavas avada kolm kauplust: Odessas (kus Bauhofile kuulus maatükk), Donetskis (ettevõtte pidas läbirääkimisi kinnisvaraarendajaga Domus) ning Poltavas (läbirääkimised peeti ettevõttega Velikaja Kišenja).

Revin seletas, et majanduslangus Eestis sundis neid otsima uusi turge. Ukrainas kavatses jaemüüja juba 2010. aastaks avada 44 kauplusest koosneva keti.

DIY turuosa Ukrainas aga kasvab 25-30% võrra aastas, mida ei saa öelda Eesti turu kohta, märgivad eksperdid. «Ukraina on juba ammu poliitiliselt ebastabiilne ning on arusaamatu, kust tuli otsus turult lahkuda - veel hiljuti laienesid nad aktiivselt, pidasime läbirääkimisi mitme objekti kohta,» on nõutu strateegilise arengu grupi Jones Lang LaSalle Ukraine juhataja Jelena Kravtsova.

Kett Bauhof (kuni aastani 2007 – Ehitus Service) loodi 2000. aastal Tallinnas. Septembri seisuga ühendas kett üheksa kauplust Eestis ning kolm Leedus. Majandusnäitajaid ei avalikustata. 60% Bauhofi aktsiatest kuulub Rootsi investeerimisfondile Askembla Asset Management, ülejäänud aktsiad on erainvestorite kätes.

Ukraina turule laienes Bauhof möödunud aasta veebruaris, registreerides tütarettevõtte Bauhof Ukraine. 2013. aastaks kavatses jaemüüja avada Ukrainas 16 supermarketit DIY (do it yourself – ehitu- ja kodukaubad) üldpinnaga 8-20 tuh m2 igaüks. Esimene kauplus oli plaanis avada 2009. aastal ning investeeringud ühe kaupluse avamisse pidid moodustama 20 mln. USD.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara