Autor: Kaubandus.ee • 6. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seppik: suured koondamised ja hinnatõusud on veel ees

Riigikogu keskfraktsiooni esimees Ain Seppik ütles aripaev.ee-le, et suuremad koondamised ja hinnatõusud on veel ees.

“Jüri Mõis, keda ma majandusmehena väga usaldan ütles, et jalad on päris põhjas, aga mina nii ei arva. Suuremad koondamised ja hinnatõusud on tegelikult ees,” ütles Seppik kommenteerides kesist maksude laekumist riigieelarvesse.

Hinnatõus mõjutab ka inimeste üldist meeleolu ja Seppiku sõnul ta lähituleviku maksulaekumistes midagi positiivset ei näe. “Ilmselt lõpetame selle aasta defitsiidis eelarvega,” tõdes Seppik.

Ka veerand miljardit krooni vähem laekunud makse riigieelarvesse on Seppiku arvates mõnevõrra ootuspärane. “Eks ta mõnevõrra on ootuspärane kahjuks. Üllatuslikku pole seal midagi,” sõnas Seppik ning ütles, et väike üllatus on see, et aktsiisidega on üldiselt hästi, kuigi alkoholiaktsiis ei laeku nii hästi kui prognoositi.

Põhjustena nimetas Seppik inimeste tulude vähenemist ja arvukaid koondamisi ning tõdes, et selles valguses on maksude selline laekumine igati loomulik.

Seppik loodab, et olukord paraneb millalgi 2009. aastal ning rõhutas, et see on ainult lootus. Samas eksporti, mis majanduse käima paneks, ta enda sõnul praegu palju ei näe. “Võib - olla ma olen sunnitud oma sõnu sööma ja järgmiseks sügiseks on näha paranemismärke, aga sel juhul ma olen väga õnnelik, et mu arvamused osutusid valeks.”

Täna kirjutas aripaev.ee, et maksu- ja tolliameti andmeil koguti septembris eelarvesse makse 5,95 miljardit krooni ehk 278 miljonit krooni vähem kui aasta eest. Kõige suurem miinus tuli käibemaksust, mida laekus lõppenud kuul 373 mln krooni vähem kui aasta eest septembris. Ka tulumaks täitis eelarvet 205 miljonit krooni vähemas mahus kui möödunud aastal.

Rahandusministeeriumi kinnitusel avaldavad nad septembrikuu maksulaekumiste analüüsi homme ning on alles siis valmis teemat kommenteerima.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757