Eesti konkurentsivõime kukkus viis kohta

Maailma Majandusfoorumi värske raporti
kohaselt on Eesti maailma riikide konkurentsivõime pingereas 32. kohal, 2007.
aastaga võrreldes on Eesti langenud viis kohta.

Positiivne on asjaolu, et Eesti on jätkuvalt Euroopa Liidu uutest liikmesriikidest esimene. Maailma kõige konkurentsivõimelisem riik on jätkuvalt Ameerika Ühendriigid, kellele järgnevad Ðveits, Taani, Rootsi, Singapur ja Soome.

„Siiani paistis Eesti silma eelkõige heade makromajanduslike näitajate poolest,“ ütles raporti esitlusel Eesti Arengufondi seirejuht Kitty Kubo. Kuna need näitajad on Eestis viimase aastaga oluliselt halvenenud, on see mõjutanud ka kohta pingereas, lisas ta. Eelkõige on ettevõtete konkurentsivõimet pärssimas kiirelt kasvanud inflatsioon. „Samas ei ole teised konkurentsivõime tegurid oluliselt paranenud,“ lisas Kubo.

Kubo sõnul liikus pingereas kõige enam üles Singapur, Holland ja Kanada. Tabeli esinelik on sama, kuna USA finantskriisi tulemused ei ole uuringusse veel jõudnud.

Konjunktuuriinstituudi direktori Marje Josingu sõnul oleme endiselt Balti riikidest kõige paremal positsioonil ja arengutasemelt natuke kaugemale jõudnud, kuid Läti ja Leedu püsivad siiski väikese vahega meil kannul.

Maailma Majandusfoorumi raportit antakse välja alates 1979. aastast ning Eesti on selles hõlmatud alates 2001. aastast. Kokku reastab raport erinevate majandusnäitajate alusel 134 riiki. Raporti koostamisel võetakse arvesse 1/3 statistikat ja 2/3 kujuneb ettevõtjate küsitlemise baasil. Eesti ettevõtjate seas viis raporti tarbeks andmeid kogudes küsitluse läbi Konjunktuuriinstituut selle aasta kevadel.

Osale arutelus

Toetajad

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Lihtsam viis e-poe loomiseks

Müü oma tooteid kasutades Eesti suurimat pilve-põhist platvormi! Meie võimas e-poe lahendus annab sulle kõik vajalikud tööriistad ehitamaks endale sobiv e-pood.

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV keskmistele ja suurtele ettevõtetele

Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Statistika

Teabevara