Autor: Kaubandus.ee • 9. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: eestlane on naabritest urbaniseeritum

Tallinna Ettevõtluspäeva "Ole ettevõtlik!" raames tutvustas Eesti toiduainetööstuse liidu esinaine Sirje Potisepp mullu tellitud Balti riikide toitumisharjumuste tulemusi.

Tellitud uuringust selgus, et kohati on eestlased tervislikumad tarbijad kui lätlased ja leedukad või siis lihtsalt ei luba nende majanduslik olukord nn ületarbimist.

Selgus, et pea pooled uuringus osalenud eestlastest ei näksi söögikordade vahel. Seevastu lätlaste süda kuulub vaheampsule ja eelistatuimad on kondiitritooted. Toiduainetööstuse liidu juht Sirje Potisepp täpsustas, et lätlaste süda kuulub just magusat sorti kondiitritoodetele. Leedukad aga eelistavad toidukordade vahel suhu pista pigem puuvilju ja marju. Potisepp tõi välja, et eestlane on võrreldes lõunanaabritega märksa impulsiivsem ostja. Nimelt haaravad eestlased kinni kõik õimalikest kampaaniatest ja sooduspakkumistest. Ning olulisel kohal on Eesti tarbijale ka hind.

Mis aga puudutab kolme riigi rahvaste toitumisharjumisi nii hommiku-, lõuna-, kui ka õhtusöögi suhtes, siis kõigil on hommikusöök suhteliselt mitmekesine. Kui eestlaste seas on populaarseks hommikusöögiks võileivad, siis lätlaste päeva esimese söögikorra juurde kuulub ka kohuke. Lõunat eelistavad töölkäivad eestlased süüa kontorilähedal asuvas söögikohas. „Kuna majandus kasvas hästi, siis pidasid inimesed lõuna ajal väljas söömist loomulikuks. Lätlased seevastu eelistasid valmistada ise lõunasööki ja siis seda tööjuures süüa,“ rääkis Potisepp uuringu tulemustest. Tema suureks üllatuseks jõudsid leedukad aga majanduskasvust hoolimata einestada koduses keskkonnas.

Õhtusööki valmistavad eestlased ise, võrreldes leedukate ja lätlastega, mõnevõrra vähem. „Enamasti valmistavad korraliku õhtusöögi pered, kus kasvavad alla 16aastased lapsed,“ täpsustas toiduliidu esinaine. „Valmistoidust õhtusöögi valmistamine on levinud ka vanema tarbijaskonna seas,“ lisas Potisepp.

Leedulased ja lätlased ammutavad uusi teadmisi ja maitseid sõpradelt tuttavatelt ning külastatud välisreisidelt. Eestlased seevastu aga jälgivad enim arsti ettekirjutusi.

Eelmisel aastal kolmes Balti riigis läbiviidud uuringus osales kokku 1500 inimest, ehk siis 500 inimest igast riigist.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757