Autor: Kaubandus.ee • 28. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti tugevus on kogutud reservid ja riigieelarve

Eesti majanduskasvu järsu aeglustumise taustal toetavad Standard Poor’si hinnangul riigi reitingut valitsuse kogutud reservid, mis vaatamata oodatavale eelarvepuudujäägile võimaldavad valitsusel paindlikult reageerida ajutistele šokkidele, teatas Eesti Pank.

„Standard Poor’s hinnangul on Eesti tugevuseks praeguses olukorras riigi poolt eelmistel aastatel kogutud reservid ja valitsuse piisavalt tugev eelarve. Samuti on jõudsalt kahanemas jooksevkonto puudujääk,” kommenteeris reitinguagentuuri otsust Eest Panga asepresident Andres Sutt.

Reitinguagentuuri sõnul on Eesti välistasakaalustamatuse vähenemise osas oluline Rootsi valitsuse juures valminud plaan pangandussüsteemi toetuseks, kindlustades seeläbi ka Swedbank’i ja SEB Eestis tegutsevate tütarpankade rahastamise.

"Riigi majanduspoliitika peab eeloleval kahel kolmel aastal olema suunatud euro kasutuselevõtu eesmärgi saavutamiseks. Sihipärane tegevus euro kasutuselevõtuks tugevdab Eesti usaldusväärsust ning loob kindla aluse majanduse uuele tõusutsüklile. Nii on väga oluline valmistada 2010. aastaks reaalne ja tasakaalustatud riigieelarve" lisas Sutt.

Eesti majanduse vajadus välisfinantseerimise järele peaks järgmisel aastal jätkuvalt vähenema ning välisnõudluse paranedes tugineb majanduskasv üha enam ekspordile. See omakorda annab alust loota, et krediidireitingu negatiivne väljavaade muudetakse stabiilseks, prognoosis Sutt.

Peamisteks reitingut nõrgestavateks asjaoludeks nimetab Standard Poor’s Eesti erasektori kõrget võlataset ning välislikviidsuse nõrka positsiooni.

Viimati andis Standard Poor's hinnangu Eesti reitingule käesoleva aasta jaanuaris, jättes ka toona reitingu tasemel A negatiivne. Reitinguagentuur Fitch langetas Eesti riigireitingut tasemele A- negatiivne 2008. aasta oktoobri alguses. Reitinguagentuur Moody's andis Eesti reitingule viimati hinnangu käesoleva aasta septembris, kinnitades selle tasemel A1 stabiilne.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757