Autor: Kaubandus.ee • 31. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Septembris vähenes jaemüük 8%

Septembris oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 4,5 miljardit krooni, mis oli püsivhindades 8% vähem kui aasta tagasi samal ajal.

Eelmisel aastal alanud jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüügi langustrend jätkus ka tänavu septembris. Sellele avaldasid mõju kõrge inflatsioon, jahenev majandus ning sellest tulenev tarbijate kindlustunde nõrgenemine. Ka Eesti konjunktuuriinstituudi tarbija- ja kaubandusbaromeetri kindlustunde indikaatorid on jätkuvalt langustrendis, teatas statistikaamet.

Tänavu märtsis oli jaemüük eelmise aasta vastava kuuga võrreldes esmakordselt miinuses ja see trend jätkus ka septembris. Septembris oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 4,5 miljardit krooni, mis oli püsivhindades 8% vähem kui aasta tagasi samal ajal. Enim mõjutasid kaupade jaemüügi langust tööstuskaupade kauplused. Neis kauplustes vähenes jaemüük eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 12%.

Kaupade jaemüük vähenes eelmise aasta septembriga võrreldes enamikul tegevusaladel, v.a postimüük ning apteegikaupade ja kosmeetikavahendite müük. Kõige rohkem vähenes jaemüük tööstuskaupade spetsialiseerimata kauplustes ning majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjali kauplustes.

Jaemüük toidukaupade kauplustes on viimaste kuudel olnud küllaltki stabiilne. Tänavu septembris vähenes see eelmise aasta septembriga võrreldes 3%. Müügi langusele avaldas endiselt mõju toidukaupade hinnatõus ning sellest tulenev tarbimise vähenemine.

Septembris võrreldes augustiga vähenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades 7%. Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli septembris 5,3 miljardit krooni, millest kaupade jaemüük andis ligi 85%. Eelmise aasta septembriga võrreldes

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757