Autor: Kaubandus.ee • 2. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kitsikus pole kasutatud tehnika müüjatele kliente juurde toonud

Pruugitud kodumasinate hiilgeaeg jääb viieteistkümne aasta taha, kui neid leidus peaaegu igas peres. Praegugi tuleb mõelda kokkuhoiule, ent kitsikus pole teise ringi tehnika pakkujatele veel kliente juurde toonud.

Eesti konjunktuuriinstituudi andmete järgi tabas majanduslangus raskelt uue tehnika poode, kelle müük vähenes aasta algul kohati lausa kolmandiku võrra, kirjutas Sakala.

Kuigi kodumasinate hinnad on muude kaupadega võrreldes püsinud peaaegu samal tasemel kui sajandivahetusel, võib uuringu tulemustest järeldada, et raskel ajal kaaluvad paljud pered suuremaid oste põhjalikult. Siiski elavad kasutatud tehnika müüjad, keda on aasta-aastalt üha vähemaks jäänud, vaikselt, keskendudes rohkem remonditööle.

Osaühing Aaberi Kodumasinad ei reklaami end kui müüjat ning enamiku tema sissetulekust moodustab asjade parandamise eest laekuv raha. «Meie küll pole märganud, et inimeste huvi kasutatud kodumasinate vastu oleks kasvanud,» lausus juhataja Aare Peet ning lisas, et suund on pigem vastupidine. Kui taasiseseisvumise järel soetasid paljud pered endale nõukogude toodangu asemele nooblimat lääne pruugitud kaupa, siis nüüd ostetakse teise ringi tooteid üksnes äärmisel juhul kas tudengi üürikorterisse või suvekodusse.

Viljandi piiril tegutsev ettevõte Kodu Pluss tegeleb samuti kodumasinate parandamisega ning kasutatud esemete müük annab sissetulekust umbes kolmandiku. «Meil on läinud viimastel aastatel stabiilselt,» nentis ettevõtte juht Kalvi Käär. Tema sõnul on inimesed kergelt saadud laenudega soetanud endale kõik vajaliku ning need masinad pole oma aega veel ära elanud.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757