Karastusjoogihiid võib Eestile selja pöörata

Eile 90. juubelit tähistanud Läti Vabariik
võib maailma kõige väärtuslikumaks brändiks tituleeritud Coca-Cola tootmise ja
turustamise meilt üle lüüa. Tehas Lätis rahuldaks paremini ettevõtte vajadusi.

"Pärast võimalike asukohavariantide kaalumist jõuti otsusele, et parim koht uue tehase jaoks oleks Läti, kuna see vastab kõige paremini meie nõuetele. Lõplikku otsust ei ole veel tehtud," teatas Coca-Cola Hellenic Eesti avalike suhete juht Annela Laaneots. Võimalikuks uue tehase asukohaks on välja valitud maa-ala Ropazi rajoonis, mis asub Riiast ligi nelikümmend kilomeetrit ida suunas. Maa-ala soetamine ja tehase rajamine otsustatakse järgneva 12 kuu jooksul.

Maailmakuulsate karastusjoogitoodete villija Euroopas arvas, et Baltimaade tootmise jaoks on parim variant investeerida uude tootmishoonesse ning Tallinna tehasest loobuda. Karastusjooke tootev ettevõte annab praegu tööd enam kui 250 inimesele. Seni kedagi koondatud või sundpuhkusele saadetud ei ole.

A. Le Coqi juhatuse esimees Tarmo Noop ütles, et tavaliselt toodetakse kõik Baltimaade turgudel müüdavad Coca-Cola joogid Eestis. "Kuid Eesti turg on kolmest riigist kõige väiksem ning seetõttu otsivad nad kulude optimeerimise võimalust," lisas ta.

Tallinna Farmaatsiatehase juht, kelle suuromanik Grindeks on plaaninud tootmise Riiga kolimist, sõnas, et eks iga investor läheb sinna, kus tal on lihtsam ja kergem.

"Kuigi see oleks kurb, kui jälle üks tööstus Eestist lahkuks," lisas ta.

Rakvere Lihakombinaadi juhatuse esimees Anne Mere sõnas, et nende suuromanikul on tütarettevõte Lätis juba olemas ning Lätti kolimist plaanis ei ole. "Ma ei näe kulude poolest kummalgi riigil eelist. Kui see on nende äri spetsiifikast tingitud otsus, siis tuleb otsida põhjust sealt," sõnas Mere.

Premia Tallinna Külmhoone juhatuse esimehe Kuldar Leisi hinnangul on loogiline, et Coca-Cola kavatseb Lätti uue tehase ehitada ja viia tootmine sinna üle. "Kui võtta Baltimaid ühtse turuna, on Läti kõige mõistlikum lahendus," leidis Leis, eriti kui tegemist on rahvusvahelise firmaga. Kui on üks tehas, siis on logistilises mõttes kõige optimaalsem paikneda Riia ümbruses. "Karastusjookide puhul on logistika kuludest kõige suurema osakaaluga," märkis Leis, kuid näiteks jäätist võib ka kaugemale vedada, kuna kaup on kallim.

Leisi arvates on iga juhtum isemoodi ja tegemist ei ole massilise, kokkulepitud lahkumisega Eestist.

Loe lisa tänasest Äripäevast.


Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara